Έγγραφα

Εδώ θα βρείτε όλα τα δημόσια έγγραφα , αιτήσεις, καταγγελίες προς δημόσιους φορείς που έκαναν οι κάτοικοι και τις απαντήσεις, αν υπήρξαν.
Τα έγγραφα αυτά είναι πάρα πολλά και δυστυχώς πολλά υπάρχουν μόνο σε χαρτί.
Η σελίδα είναι υπό ενημέρωση.

To σχέδιο απόφασης του ΚΑΣ για του Φιλοπάππου (09/10/2007).

Διαχρονικό!———————————————————>

Ο Χαφιεδισμός ως «υπηρεσιακό καθήκον»!
Όταν οι κάτοικοι πήραν τους φακέλους δικογραφιών, μετά από μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσαν, βρέθηκαν μπροστά σε μια έκπληξη. Ανάμεσα στα έγγραφά υπήρχαν λεπτομερείς καταγραφές των συνελεύσεων των κατοίκων από αρχαιοφύλακες. Εκπληκτικά λεπτομερείς, δείγμα βεβαίως βλακείας ανθρώπων που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τι είναι σημαντικό και τι όχι. Eδώ να υπενθυμίσουμε τη ρήση: «Τα μόνα άπειρα, είναι το σύμπαν και η βλακεία». Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα των πρακτικών της Α’ ΕΠΚΑ, με τις οποίες εξυπηρετείται ο ευγενικός σκοπός της προστασίας των αρχαίων! Διαβάστε [EΔΩ]

2008———————————————————>


05/02/2008
Η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, που ακολούθησε την γνωμοδότηση του ΚΑΣ (09/10/2007) για να μετατραπεί του Φιλοπάππου σε «οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο». Η υπουργική απόφαση πήγε στο εθνικό τυπογραφείο προς δημοσίευση αλλά αποσύρθηκε για άγνωστους λόγους στις 26/02/2008, πριν τυπωθεί. [σελ.1],[σελ.2]

06/02/2008
Ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Όχι δεν είναι για τις καταπατήσεις του Διόνυσου, ούτε για τα αυτοκίνητα στα λιθόστρωτα του Πικιώνη, ούτε για την εγκατάλειψη του αναπαυτηρίου, ούτε για τα απαράδεκτα κοντέινερ, ούτε για την απόφαση περίφραξής και ωραρίου στου Φιλοπάππου. Είναι ενάντια στη δεντροφύτευση που κάνουν οι κάτοικοι σε σημεία που κάηκαν από πυρκαγιές που έβαλαν τα συνεργεία της περίφραξης το 2003 και ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν. Η ανακοίνωση μάλιστα βγαίνει μέσα σε μία περίοδο που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα εμπλοκής συνδικαλιστών του ΥΠΠΟ σε «μυστήριες» χρηματοδοτήσεις και είναι η πρώτη ανακοίνωση του ΣΕΑ μετα από αυτήν που αφορούσε την υπόθεση Ζαχόπουλου και τελείωνε με τη φράση «Ο ΣΕΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ, να πάψουν να πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται». Δηλαδή σταματήστε την κριτική προς τον εργοδότη σας!
Η Ανακοίνωση ενάντια στους κατοίκους.

24/01/2008
Aίτηση για αυτοψία στο Διόνυσο
Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τους Λόφους Φιλοπάππου ζητούν με αίτηση τους στο το ΚΑΣ και τον Yπουργό Πολιτισμού, να πραγματοποιήσουν αυτοψία στις καταπατήσεις του Διόνυσου.
2007———————————————————>

10/10/2007
O Διόνυσος καταθέτει ένσταση, σε αυτοψία που διενήργησε η πολεοδομία το Σεπτέμβρη του 2007, μετά από ΠΟΛΥ κόπο των πολιτών.
[σελ1], [σελ.2]

19/09/2007
Επιτέλους! Η πολεοδομία (μετά από αίτηση για αυτοψία κατοίκων) διαπιστώνει έστω μερικές μόνο από τις παραβάσεις του Διόνυσου και επιβάλει πρόστιμα. (Προσοχή! Οι πολεοδομικές παραβάσεις έχουν γίνει σε αρχαιολογικό χώρο και η Α’ ΕΠΚΑ σιωπά)
Σελίδες [1]-[2]-[3]

17/06/2007
Για τα 13 στρέματα του Δήμου Αθηναίων.
Πρόκειται για τον χώρο εκτάσεως 13 στρ. που ορίζεται από τις οδούς Δ. Αρεοπαγίτου, Προπυλαίων, Γαριβάλδι, τον Λόφο Φιλοπάππου και τις διαμορφώσεις Πικιώνη. Όπως θα εξηγηθεί αναλυτικά, ο χώρος αυτός είναι κοινόχρηστος, προορίζεται για άλσος και ανήκει εκ του νόμου στον Δήμο Αθηανίων, πλην όμως ο τελευταίος δεν τον έχει καταγράψει στην περιουσία του.

Ιανουάριος 2007
Αναφορά – αίτηση πολιτών, τον Ιανουάριο του 2007
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη και το νέο δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη με θέματα:
1. Επισκευή και συντήρηση των Έργων Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη
2. Επαναλειτουργία του καφενείου στον Λουμπαρδιάρη («Αναπαυτήριο»)

2006———————————————————>

18/12/2006
Προς τον Συνήγορο του Πολίτη
Αίτηση προς τον συνήγορο του πολίτη, που αφορούν αιτήσεις που έγιναν προς την Α’ ΕΠΚΑ για τον Διόνυσο και το Λουμπαρδιάρη χωρίς ποτέ να λάβουμε απάντηση.

06/02/2006
Υπηρεσιακό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, που όχι μόνο θεωρεί ενόχληση τις νόμιμες αιτήσεις πολιτών για χορήγηση εγγράφων, αλλά επιπλέον θεωρεί απαράδεκτή την αίτηση των ίδιων πολιτών να διενεργηθεί αυτοψία στου Φιλοπάππου από κλιμάκιο της υπηρεσίας μαζί με δικηγόρο τους, γιατί δρουν με δόλο, και εξυπηρετούν σκοπούς ξένους προς την πολιτική προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς!!! Δηλαδή αυτοί που καταγγέλλουν παρανομίες και ζητούν από την αρμόδια υπηρεσία να κάνει αυτοψία δρουν με δόλο, ενώ η υπηρεσία που κάνει τα στραβά μάτια όχι! Απολαύστε το έγγραφο. [σελ.1], [σελ.2]

2005———————————————————>

13/12/2005
Η σύμβαση του Aarhus
Η σύμβαση του Aarhus που τέθηκε σε εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση στις 13/12/2005, μεταξύ άλλων καθιερώνει τη συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία λήψης σημαντικών αποφάσεων που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και δίνει έννομο δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες που αφορούν το περιβάλλον. Με βάση αυτή τη σύμβαση, απαιτούμε, γιατί το δικαιούμαστε, συμμετοχή σε διαβούλευση για κάθε αλλαγή στους λόφους Φιλοπάππου.

10/12/2005
Υπηρεσιακό έγγραφό της Α’ ΕΠΚΑ με την υπογραφή της Α. Χωρέμη, στο οποίο εκτός από την απάντηση σε αίτημα πολιτών που αφορούσε τα μέτρα προστασίας για να μην εισέρχονται αυτοκίνητα τα λιθόστρωτα του Πικιώνη, η κ. Χωρέμη προχωρά επαγγελματικά ένα βήμα πέρα της αρχαιολογίας, στο πεδίο της νομοθεσίας, αφού επί λέξη θεσπίζει νέα διαδικασία, δικής της έμπνευσης, για την χορήγηση εγγράφων σε πολίτες, μιας που απ’ ότι φαίνεται η συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη διαδικασία δεν της άρεσε. [σελ.1],[σε.λ2]

01/11/2005
H περίφημη απάντηση Χωρέμη
στο αίτημα των κατοίκων να τους χορηγηθούν έγραφα που αφορούν το εστιατόριο Διόνυσος, που φέρετε να έχει προβεί σε πλήθος παρανομιών και καταπατήσεων.
Η φράση «νομικά σύνθετο και πολύπλοκο θέμα κυβερνητικού ενδιαφέροντος»(!) είναι το ρεζουμέ της υπόθεσης Διόνυσος.
Δείτε το έγγραφο Σελίδα 1 & Σελίδα 2

21/10/2005
Υπηρεσιακό έγγραφο ΜΝΗΜΕΙΟ της Α’ ΕΠΚΑ με την υπογραφή της αρχαιολόγου Καλλιόπης Λαζαρίδη, που αναφέρεται σε αίτημα πολιτών για τη χορήγηση εγγράφων σχετικά με το Διόνυσο. Σε αυτό η κ. Λαζαρίδου ανάμεσα σε άλλα, γράφει και το αμίμητο και ενδεικτικό μια νοοτροπίας κάποιων κρατικών υπαλλήλων που έχουν ταυτιστεί πλήρως με τα συμφέροντα του εργοδότη τους, ακόμα και αν αυτός παρανομεί. «Η Υπηρεσία μας αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τις νέες κινήσεις των γνωστών ατόμων, επειδή διαγράφεται πλέον σοβαρός κίνδυνος τα απαιτούμενα στοιχεία να τα χρησιμοποιήσουν σε δικαστικό αγώνα κατά του Ελληνικού Δημοσίου και επιπλέον να βλάψουν τη δημόσια τάξη…»!!! Αυτό όμως που φοβάται κυρίως η κ. Λαζαρίδου, είναι να μην χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία εναντίων της, γιατί αυτή έχει την ευθύνη του αρχαιολογικού χώρου στον οποίο κάνει τις καταπατήσεις του ο Διόνυσος. Απολύστε όλο το έγγραφο στο οποίο η αρχαιολόγος αναλαμβάνει και χρέη προστασίας της δημόσιας τάξης. [σελ.1], [σελ.2]

17/01/2005
Αναφορά πολιτών για το αναπαυτήριο Πικιώνη, το εστιατόριο Διόνυσος και την υπαίθρια έκθεση γλυπτικής στους λόφους Φιλοπάππου

12/01/2005
Ερώτηση κατοίκων προς τη ΔΕΗ και την πυροσβεστική, σχετικά με τη νομιμότητα τριών εγκαταστάσεων υψηλής τάσης, που είναι επικίνδυνες για το κοινό και τον λόφο.

2004———————————————————>

Νοέμβριος 2004
Έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
Πολίτες βλέποντας ότι παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες η πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων δεν διενεργούσε αυτοψία στο Διόνυσο, στράφηκαν προς το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) το οποίο τον Νοέμβριο του 2004 έκανε έκθεση με την οποία συμπέρανε ότι κακώς ο αρμόδιος υπάλληλος του τμήματος αυθαιρέτων Α. Β. δεν διενήργησε την αυτοψία. Το όνομα του υπαλλήλου έχει σβηστεί στα πλαίσια της προστασίας προσωπικών δεδομένων.
[Διαβιβαστικό], [Εξώφυλλο], [σελ.1], [σελ.2], [σελ.3], [Ευθύνη]

?/?/2004
Προκαταρτική απάντηση της Πολεοδομίας. H πολεοδομία μετά από έγγραφες καταγγελίες των κατοίκων για το Διόνυσο, το αναπαυτήριο Πικιώνη και την περίφραξη, ζητά από τους αρμόδιους στοιχεία για να πραγματοποιήσει έλεγχο

16/11/2004
Απάντηση της ΕΤΑ (Τουριστικά Ακίνητα) σε αίτηση πολιτών σχετικά με τα μισθώματα και τα σχέδια του Διονύσου και του αναπαυτηρίου Πικιώνη.

25/19/2004
Αίτηση πολιτών προς τα Τουριστικά Ακίνητα, σχετικά με τα μισθώματα και τα σχέδια του Διονύσου και του αναπαυτηρίου Πικιώνη.
13/10/2004
Άδεια της πολεοδομίας στον Διόνυσο και τεχνική έκθεση. Σελίδες [1]-[2]-[3]-[4]-[5]

05/10/2004
Τεχνικό Δελτίο για την υπαίθρια έκθεση γλυπτική
Σελίδες [1]-[2]-[3]-[4]-[5]-[6]-[7]-[8]-[10]-[11]-[12]-[13]-[14]-[15]-[16]-[17]-[18]-[19]

28/09/2004
Αναφορά πολιτών προς τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟ Χ. Ζαχόπουλο σχετικά με τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν για να λάβουν γνώση δημόσιων εγγραφών.
Σελίδες [1]-[2]-[3]-[4]

27/07/2004
Η πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων απαντά μετά από σχετική ερώτηση κατοίκων ότι δεν έχει δώσει άδεια για εργασίες στο Διόνυσο.

09/07/2004
Αίτηση πολιτών προς τον ΕΟΤ για παραχώρηση εγγράφων σχετικά με το αναπαυτήριο Πικιώνη. Ήταν η εποχή της καταπάτησης στην Πνύκα, από τους μισθωτές του καφενείου.

25/05/2004
Απάντηση της διεύθυνσης δασών προς ερώτημα πολιτών. Σελίδες [1] & [2]
16/04/2004
Η Α’ ΕΠΚΑ διαπιστώνει έστω και με 9 χρόνια(!) καθυστέρηση ότι κάτι δεν πάει καλά με το Διόνυσο. Σελίδες [1] & [2]

06/04/2004
Απάντηση της Α’ ΕΠΚΑ Σελίδες [1] & [2]

06/04/2004
Απάντηση της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων σε αναφορά πολιτών σχετικά με την καταπάτηση επί της Πνύκας, πίσω από το αναπαυτήριο του Πικιώνη, έργα στο λόφο και εργασίες του εστιατορίου του Διονύσου. Σελίδες [1] & [2]
22/03/2004
Ερώτηση κατοίκων προς Πολεοδομία, Δασική υπηρεσία, Α’ ΕΠΚΑ, 1η ΕΝΜ σχετικά με τη νομιμότητα εργασιών περίφραξης, τις εργασίες στην υπαίθρια έκθεση γλυπτικής, εργασίες επέκτασης του Διόνυσου και κοπή δέντρων. Σελίδες [1] & [2]

19/03/2004
Προς το Ε’ τμήμα του Συμβούλιου της Επικρατείας
Αίτηση σχετικά με την επιβολή εισιτηρίου στους λόφους Φιλοπάππου

02/03/2004
Αναφορά πολιτών στην πολεοδομία, την Α’ ΕΠΚΑ και την υπηρεσία Δασών σχετικά με τις καταπατήσεις στο Λουμπαρδιάρη και το Διόνυσο και τις εργασίες για την υπαίθρια έκθεση γλυπτικής στο ένα δυτικό νταμάρι. Σελίδες [1] & [2]
2001———————————————————>

15/02/2001
Η Υπουργική απόφαση Βενιζέλου με θέμα: Ενοποίηση Αρχαιολογικών χώρων Αθήνας, μελέτη συνολικής ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Φιλοπάππου.
Σελίδες [1]-[2]-[3]-[4]

??/??/????
2 σελίδες από κείμενο απόφασης του ΚΑΣ, σχετικά με τα προτεινόμενα έργα και διαμορφώσεις στου Φιλοπάππου. Σελίδες προτελευταία και τελευταία.

1999———————————————————>

25 Νοεμβρίου 1999
H έκθεση Aσημακοπούλου
Σχετικά με το Διόνυσο και τα 13 στρέματα του Δήμου Aθηναίων.

Το 1999 η ΕΑΧΑ ΑΕ, εις γνώσιν της Α’ ΕΠΚΑ, παρήγγειλε στο δικηγορικό γραφείο του καθηγητή κου Παπαδημητρίου έκθεση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του «Διονύσου» και του χώρου στάθμευσης. Αυτό ενδιέφερε διότι εσκόπευαν, πράγμα που έκαναν, να μετατρέψουν τον καταπληκτικό λιθόστρωτο χώρο στάθμευσης σε τσιμεντένια αποβάθρα αποβίβασης-επιβίβασης των πούλμαν που φέρνουν τουρίστες στην Ακρόπολη. Ο Διόνυσος, και δια αυτού ο ΕΟΤ, προφανώς ισχυρίστηκαν ότι ο χώρος τους ανήκει. Η έκθεση αυτή έμεινε κρυφή μέχρι που τα λαγωνικά της ομάδας Φιλοπάππου εντόπισαν την ύπαρξή της σε επιστολή της κας Χωρέμη (Σελ. 1, Σελ. 2), εφόρου της Α’ ΕΠΚΑ προς τους προϊσταμένους της. Με βάση αυτήν την έκθεση, ο χώρος που βρίσκεται ο Διόνυσος και το πάρκινγκ των πούλμαν απαλλοτριώθηκε για να γίνει άλσος και πλατεία και ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος όμως δεν τον έχει συμπεριλάβει στην περιουσία του. Έτσι, ουσιαστικά ο χώρος είναι έκθετος σε κάθε καταπατητή, εν προκειμένω, το Δημόσιο που μέσω του ΕΟΤ και του Υπουργείου Πολιτισμού έχει κτίσει μεγάλο μέρος του.

Πεζοδρόμηση Δ. Aρεοπαγίτου-Aπ. Παύλου. Της Ντόρας Γαλάνη
Περιοδικό «Αρχαιολογία & Τέχνες» Μάρτιος 1999 τεύχος 70. Παρουσιάζεται η πρόταση που κατέθεσαν οι μελετητές της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας.
Δείτε το άρθρο σε αρχείο PDF

1996———————————————————>

01/08/1996
Το μισθωτήριο για το αναπαυτήριο Πικιώνη ή καφενείο Λουμπαρδιάρη, μεταξύ ΕΟΤ και Κανέλου (λέγε με Μεγάλη Βρετάνια).
Σελίδες [1] & [2]

1995———————————————————>

13/12/1995
Τεχνική έκθεση του ΕΟΤ για το Διόνυσο

Το κείμενο αποτελεί την επίσημη περιγραφή των γενικών, οικοδομικών, τοπογραφικών και τεχνικών χαρακτηριστικών του κτιρίου και των λειτουργιών του Διονύσου. Σελίδες[1]-[2]-[3]

Χωρίς ημερομηνιακή αξία (Διόνυσος)
Χρονολογικό ιστορικό με διοικητικές πράξεις που αφορούν το καθεστώς του αρχαιολογικού χώρου παρά τον Διόνυσο πριν και λίγο μετά το χτίσιμο του εστιατορίου. Σελίδες [1]-[2]-[3]

1971———————————————————>

28/04/1971
Το εκχωρητήριο με βάση το οποίο το Δασαρχείο Αθηνών, για λογαριασμό του Υπουργείου Γεωργίας, εκχωρεί διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση, συντήρηση, βελτίωση και προστασία τους λόφους Φιλοπάππου και Ακροπόλεως.
Σελίδες [1]-[2]-[3]

1952-1955-1956-1967-1986-1991-1996—————————–>

ΦΕΚ κηρύξεων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στους λόφους Φιλοπάππου.
1952 το κτίριο του Αστεροσκοπείου
1955 περιοχή κοίλης και λατομείο Κωνσταντέλου
1956 λόφος Φιλοπάππου, Πνυκός και οι πλαγιές της Ακροπόλεως μέχρι το Θησείο.
1967 ο Άγιος Δημήτρης Λουμπαρδιάρης
1986 ο ναός της Αγίας Μαρίνας
1991 το τρίγωνο ανάμεσα στου Φιλοπάππου και την Διονυσίου Αρεοπαγίτου
1996 το έργο Πικιώνη (1954-57). Λιθόστρωτα, φύτευση, περίπτερο.
Δείτε τις σχετικές αποφάσεις. 1952-1967 & 1986-1996