Αναρτήθηκε από: filopappou | 26 Αυγούστου, 2009

Φωτo-ντοκουμέντο: Ο διπλασιασμός του Διονύσου

Μια χρονολογικά διατεταγμένη σειρά φωτογραφιών του εστιατορίου του Διονύσου στου Φιλοπάππου θα μας αποκαλύψει τη σχέση παρελθόντος και παρόντος και, κυρίως, τη ξαφνική μεταμόρφωση-διπλασιασμό του κτιρίου μέσα σε λίγα χρόνια. Δυστυχώς οι φωτογραφίες δεν είναι όλες καλής ποιότητας, αλλά αυτό που έχουν να πουν το λένε καθαρά. Συνολικά για την υπόθεση των καταπατήσεων και παρανομιών του Διονύσου, πάντα με την ανοχή-συγκάληψη της Εφορείας Ακροπόλεως, των ΕΟΤ-ΕΤΑ ΑΕ και της πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων μπορείτε να διαβάσετε το [Φάκελος Διονύσου].

1962 και ο Διόνυσος είναι ακόμα υπό ανέγερση από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Προκόπιο (Kόπη) Βασιλειάδη και Σάββα Κονταράτο.

dionysos-1967b

1967 και ο Διόνυσος βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, ενώ η πλαγιά πίσω του έχει φυτευθεί.

dionysos-1978b

1978: Η οικία του ζωγράφου Κ. Παρθένη μπροστά από το Διόνυσο έχει κατεδαφιστεί, η πίσω πλαγιά έχει πρασινίσει για τα καλά, ενώ το κατάστημα δεν έχει υποστεί αλλαγές-προσθήκες παρά το γεγονός ότι η περίοδος της χούντας φημιζόταν για τις οικοδομικές αυθαιρεσίες. Χαρακτηριστικά, ο τότε έφορος Ακροπόλεως (1967-1981) Γ. Δοντάς επανειλημμένα αρνήθηκε άδειες για επεκτάσεις του Διονύσου. Το σκεπτικό του μπορείτε να διαβάστε σε έγγραφο του 1973 στο «Φάκελο Διονύσου».

Dionysos-1985

1985: Προφανώς χάρη στο ενδιαφέρον και την περιποίηση, το πράσινο έχει φουντώσει κάνοντας το κτίσμα του Διονύσου να χάνεται μέσα στο πράσινο, πιο διακριτικό. Στα δεξιά βλέπουμε ότι το κατάστημα έχει προσθέσει τέντες.

Dionysos-1995

1995: Δέκα χρόνια αργότερα, το πράσινο είναι εμφανώς λιγότερο, οι τέντες δυστυχώς παραμένουν προσθέτοντας σε ασχήμια, αλλά κατά τα άλλα το κτίριο δεν φέρει προσθήκες. Έχει σημασία ότι πίσω από την στέγη της κεντρικής αίθουσας μπορούμε να διακρίνουμε το χώμα της πλαγιάς. Η χρονιά αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έφορος Ακροπόλεως είναι πλέον η κ. Άλκηστις Χωρέμη, ενώ λίγο καιρό πριν υπεύθυνες για το λόφο του Φιλοπάππου έχουν αναλάβει οι αρχαιολόγοι κκ Κ. Λαζαρίδη και Ο. Βογατζόγλου. Αυτές που διατρανώνουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν ότι παρέλαβαν το λόφο «κοπρώνα» από τους προκάτοχους συναδέλφους τους.

———————— 1997… η μεταμόρφωση! ————————

Dionysos-1997

1997: Δεν χρειάστηκαν στο Διόνυσο πάνω από δύο χρόνια για να μεταμορφωθεί! Ότι δεν είχε κάνει από το 1962 το έκανε στο διάστημα 1995-97 και υπήρξε και συνέχεια. Γιατί άραγε; Ευνοϊκότερες συνθήκες; Από τα πούλμαν στην Αρεοπαγίτου καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε στην περίοδο προ πεζοδρόμησης. Μόνο από όσα φαίνονται στην φωτογραφία απαριθμούμε:

(1) Η πλαϊνή δεξιά μικρή ανοιχτή βεράντα διπλασιάστηκε, απέκτησε αποθήκη από κάτω, έκλεισε με πέτρινες κολόνες και στέγη και αποτελεί πια νέα κλειστή αίθουσα.
(2) Πίσω από την ίδια βεράντα διακρίνονται επίσης με άσπρο χρώμα κάποιες επεκτάσεις.
(3) Πίσω από την κεντρική στέγη υπήρξε επίσης προχώρημα προς στην πλαγιά με διάφορες εγκαταστάσεις.
(4) Μπροστά αριστερά ξεπήδησε μια νέα βεράντα, αυτή με τις δύο ομπρέλες.
(5) Παράλληλα με την κεραμοσκεπή του αύλειου χώρου διακρίνουμε μια δεύτερη διαφορετικού χρώματος. Και εκεί έχουμε προσθήκη κτίσματος.
(6) Στα δεξιά της φωτογραφίας και κάτω από τα δέντρα διακρίνουμε τις νέες αυθαίρετες αποθήκες που μεταγενέστερα επεκτάθηκαν κιόλας.
Αυτά είναι που φαίνονται.

Dionysos-2001

2001: Όπως βλέπουμε από τα εργοταξιακά κοντέινερ είναι η φάση κατά την οποία πεζοδρομείται η Δ. Αρεοπαγίτου. Τώρα στο Διόνυσο βλέπουμε και φουγάρα να καπνίζουν! (Εμφανίζονται πρώτη φορά σε φωτογραφίες του 1999). Απέναντι από την Ακρόπολη. Γιατί; Διότι εντός του σημαντικότερου αρχαιολογικού χώρου της χώρας ο Διόνυσος λειτουργεί πλέον και ως παρασκευαστήριο για μαζική εστίαση, με άλλα λόγια Catering! Συχνά πυκνά θα δείτε τα φορτηγά του να φορτώνουν και να φεύγουν για διανομές. Αυτό αποτελεί και εξήγηση του γιατί ο Διόνυσος χρειάστηκε ξαφνικά τόσες πολλές επεκτάσεις και αποθήκες. Ταυτόχρονα υπάρχουν πολύ περισσότερες προσθήκες που δεν φαίνονται, στο πίσω μέρος αλλά και νέες τουαλέτες σε θέση δεύτερου(!) υπογείου (λόγο υψομετρικής διαφοράς).

Dionysos-2002

2002 και το έγκλημα ολοκληρώνεται. Στον διπλασιασμό του Διονύσου έρχονται να προστεθούν δημόσιες (επί πληρωμή φυσικά) τουαλέτες που διακρίνονται υπό κατασκευή στα αριστερά της φωτογραφίας. Λίγο πιο πέρα στη γωνία που δεν φαίνεται χτίζεται την ίδια περίοδο το επίσης αυθαίρετο πωλητήριο αρχαίων ομοιωμάτων. Το Υπουργείο Πολιτισμού ψαλιδίζει συνεχώς το λόφο, είτε κάνοντας τα στραβά μάτια στο Διόνυσο είτε χτίζοντας το ίδιο αυθαίρετα και, φυσικά, αντιαισθητικά.

Οι επεκτάσεις του Διονύσου έχουν γίνει χωρίς άδειες και επίβλεψη, όπως ορίζει ο αρχαιολογικό νόμος, αλλά αυθαίρετα και παράνομα. Οι κάτοικοι κατάφεραν και αποκάλυψαν το σκάνδαλο, αλλά σκόνταψαν στη συνωμοσία σιωπής της Εφορείας Ακροπόλεως, του Δήμου αλλά και της αστυνομίας. Χαρακτηριστικά είναι όσα συνέβησαν στα μέσα Δεκεμβρίου του 2008.

Πιστεύουμε ότι η σειρά φωτογραφιών δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το τι και κυρίως το ΠΟΤΕ έγινε. Ότι δεν συνέβη επί τριάντα χρόνια, έγινε σε 3-4 από το 1995 και μετά. Και αυτό αποτελεί μια απόδειξη για το ποιοι είναι οι πραγματικοί σκοποί όσων διατείνονται ότι με την περίφραξη και το ωράριο θα προστατεύσουν τους λόφους του Φιλοπάππου. Ο συνδυασμός περιορισμού των δικαιωμάτων των πολιτών, με αύξηση της αυθαιρεσίας συμφερόντων τα λέει όλα. Όπως άλλωστε και η ιστορική φράση της τέως εφόρου Ακροπόλεως κ. Χωρέμη, ότι ο Διόνυσος είναι «υπόθεση κυβερνητικού ενδιαφέροντος» [σελ.1]-[σελ.2]. Και προφανώς… κυβερνητικού ενδιαφέροντος παρόντος πας αρχαιολογικός νόμος παυσάτω!

ΥΓ. Πέντε τρόποι για να δείτε τις καταπατήσεις του Διονύσου στον αρχαιολογικό χώρο. Βάση (Ι) αρχιτεκτονικών σχεδίων, (ΙΙ) αεροφωτογραφιών, (ΙΙΙ) γραφήματος, (ΙV) φωτογραφικής σύγκρισης και (V) χρωματισμού.


Responses

 1. Φαντάζομαι ότι η Α΄ΕΠΚΑ ή τέλος πάντων κάποιος από το ΥΠ.ΠΟ. διαβάζει αυτό το μπλογκ. Να πάει τα μαντάτα στις κυρίες αρχαιολόγους, τις υπεύθυνες για το λόφο (μάνα μου και Παναγιά…), ότι το χάλι του Διονύσου ταυτίζεται απόλυτα με τις μέρες τους. Μόλις έσκασαν αυτές στον λόφο, ο Διόνυσος φούσκωσε όπως λέει το τραγουδάκι, σαν γάλος: «και μία μέρα με δίχως ήλιο ο γάλος έφαγε τον μπάρμπα Μπρίλιο».

  Θα εξηγήσουν ποτέ πώς και αυτή η σύμπτωση? Γιατί αν δεν το εξηγήσουν επαρκώς, η φαντασία των υπολοίπων οργιάζει…

 2. Καταρχήν μπαίνοντας στην παρέα μας, να χαιρετίσω κι εγώ με την σειρά μου τον αναγνώστη υπηρεσία της Α’ ΕΠΚΑ. Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για όλους μας το γεγονός ότι η Α’ ΕΠΚΑ διαθέτει άτομο του οποίου η εργασία είναι να διαβάζει επισταμένα το blog μας και διάφορα άλλα blog και sites με δημοσιεύσεις μας ή αναφορές σε εμάς. Είναι μια κοινωνική προσφορά του κινήματος πολιτών του Φιλοπάππου ότι τουλάχιστον ένας εργαζόμενος έχει δουλεία χάρη σε αυτό.

  Όσο για την φωτογραφική ακολουθία, είναι πράγματι εξαιρετικά αποκαλυπτική. Γιατί όσο και αν όλοι εδώ γύρω γνωρίζουμε τι έγινε με το Διόνυσο, αυτή η μεταμόρφωση από το 1995 στο 1997 είναι σοκαριστική! Εύγε στις κυρίες αρχαιολόγους του λόφου για τα επίπεδα προστασία που προσφέρουν. Δεν είναι και λίγο να κρατάς το φανάρι σε παράνομες εργασίες.
  Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μας δώσουν ότι άδειες εκδόθηκαν για τον Διόνυσο το διάστημα 1996-2001. Αν υπάρχει έστω μία θα φάω το καπέλο μου.

 3. Δεν υπάρχουν άδειες… και η μοναδική άδεια που δόθηκε τα τελευταία 15 χρόνια (τουλάχιστον), μια άδεια για «εσωτερικές επισκευές» με την οποία επιχείρησαν να «νομιμοποιήσουν» όλα αυτά τα αίσχη, και αυτή η άδεια άκυρη ήταν και ακυρώθηκε απο το δικαστήριο.

 4. Καλησπέρα και από μένα στον υπάλληλο του ΥΠΠΟ που καθήκον του είναι η ανάγνωση των blogs.

  Και τώρα κάθε φορά που πάω βόλτα στην Πνύκα, και δεν βλέπω ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ φύλακα να είναι εκεί για ένα τόσο σπουδαίο μνημείο… καταλαβαίνω ποιες είναι οι προτεραιότητες της Α’ΕΠΚΑ: πρώτα ο χαφιεδισμός και μετά έρχεται η φύλαξη των αρχαιοτήτων.

 5. καλησπέρα και από εμένα.Πρώην εργαζομενος στον διόνυσο του ομίλου σταθοκωστοπουλου.Το μαγαζι πνιγεται στην παρανομια.Γιατι πιστευεται αλλαξε ιδιοκτησια πριν ενα χρονο μαιο 08? Γιατι βγηκαν τα καναλια και κανανε σαλο για την σαβουρα που υπηρχε εκει μεσα?Μα φυσικα για να αλλαξει χερια.Ο κυριος σταθοκωστοπουλος το νοικιασε για 25 χρονια τον χωρο.Ειναι αυτος που εχει στην κατοχη του σχεδον ολη την παραλιακη.
  Ειναι δυνατον να ερχεται καποιος σε αυτον τον χωρο (διονυσος) και να πληρωνει τοσο ακριβα οτι και αν παρει?Ειναι χωρος του δημοσιου η οχι?

 6. Greetings I am so grateful I found your web site, I really found you by mistake, while I was researching
  on Bing for something else, Anyhow I am here now and would just like to say kudos for a tremendous post and
  a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
  browse it all at the moment but I have saved it and
  also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up
  the superb job.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: