Αναρτήθηκε από: filopappou | 17 Οκτωβρίου, 2007

Περίφραξη και ωράριο δεν εμποδίζουν βανδαλισμούς

Το Σαββάτο 14 Οκτωβρίου 2007 κάποιοι εισέβαλαν την νύχτα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και έβαψαν με σπρέυ την «Κοιμωμένη» του Χαλεπά. Κρίμα, κρίμα. Οι αυτουργοί φαίνονται να είναι σε πλήρη σύμπνοια με την απόφαση του γγ ΥΠ.ΠΟ κου Χ. Ζαχόπουλου και μελών του ΚΑΣ να γκρεμιστεί το κτήριο του Κουρεμένου στην Δ. Αρεοπαγίτου και να παίρνουν μαθήματα κατευθείαν από αυτούς τους ταγούς του πνεύματος για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς στην νεώτερη Ελληνική τέχνη.

11

Το γεγονός, όμως, έχει και μία άλλη διάσταση. Μόλις 3 μερούλες πριν το ίδιο ΚΑΣ, με την ίδια πολλά υποσχόμενη σύνθεση, ύστερα από την υποδειγματικά εκλεπτυσμένη εισήγηση του γγ ΥΠΠΟ κου Ζαχόπουλου, πήρε την απόφαση ότι πρέπει να περιφραχτεί ο λόφος Φιλοπάππου για να προστατευτούν τα επιφανειακά αρχαία κατάλοιπα που βρίσκονται στον Λόφο.

Για όσους δεν ξέρουν την περιοχή ή δεν έχει τύχει να το παρατηρήσουν, το Α’ Νεκροταφείο περιφράσσεται από τοίχο, και όχι κάγκελο, ύψους πάνω από τρία μέτρα. Στις εισόδους έχει τεράστια κιγκλιδώματα και, επιπλέον, φυλάσσεται. Και όλα αυτά δεν έφτασαν για να εμποδίσουν αυτούς που θέλαν να κάνουν το κακό. Βρήκαν τον τρόπο να κάνουν την δουλειά τους και φύγαν ανενόχλητοι.

Ο βανδαλισμός της «Κοιμωμένης» αποδεικνύει το πόσο ανεπαρκής είναι η περίφραξη για να προστατέψει εκτεταμένους χώρους. Βέβαια, στην περίπτωση της «Κοιμωμένης» έχουμε ευπαθές αριστούργημα, το οποίο δεν έπρεπε να είναι καν εκτεθειμένο γιατί, έτσι και αλλοιώς, καθημερινά βανδαλίζεται από την ατμόσφαιρα της Αθήνας που γυψοποιεί το μάρμαρο σε σταθερή βάση (αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία…). Στην περίπτωση, όμως, του Φιλοπάππου δεν έχουμε καν ευπαθή μνημεία ή έστω κατάλοιπα. Και η υλοποιημένη περίφραξη είναι έτσι και αλλοιώς παιχνιδάκι για όποιον έχει πονηρά σχέδια αλλά γιατί σε πολλά σημεία δεν είναι ψηλότερη από 90 εκατοστά!!!

3

Nέφος: Aυτός είναι ο καθημερινός βανδαλισμός στα αρχαία.

Ο κος Ζαχόπουλος, όμως, το ΚΑΣ και η Εφορεία Ακροπόλεως με τους υπαλλήλους της κο Μάντη, κα Βογιατζόγλου και κα Λαζαρίδη χρησιμοποιούν την εξ Αμερικής, πάρα πολύ IN μέθοδο της τρομολαγνείας για να επιβάλλουν την περίφραξη. Βάζουν μπροστά τα αρχαία για να κρύψουν πράγματα που βρωμάνε:

* ότι έχουν αφήσει την Μεγάλη Βρετάνια και τον Διόνυσο να καταπατήσουν κατά κόρον τον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας
* ότι οι ίδιοι έχουν κτίσει ολόκληρη τενεκεδούπολη μέσα στην Πνύκα
* ότι οι ίδιοι καθημερινά βανδαλίζουν τα λιθόστρωτα του Πικιώνη μπαινοβγαίνοντας με τα αυτοκίνητά τους για να πάνε στην τενεκεδούπολη (βλέπετε και τα λιθόστρωτα αριστούργημα της νεώτερης ελληνικής τέχνης είναι, άρα…πρέπει να καταστραφεί, πάνω από όλα η συνέπεια!!!)
* ότι φοβούνται τα γκραφίτι αλλά δεν διστάζουν να χτίσουν μεγαθήρια μέσα στον λόφο και να μας τα πουλήσουν για ανάπτυξη
* ότι την περίφραξη την κοστολόγησαν 110.000 δραχμές το τρέχον μέτρο το 2002
* ότι το τσιμεντένιο τέρας που έχτισαν στον λόφο στοίχισε 50 εκατομμύρια δραχμές
* ότι ο λόφος δεν έχει ακόμη πυρόσβεση και ότι αν πιάσει φωτιά δεν θα κλαίμε μόνο ζωές αλλά, με λίγη φαντασία, και αυτήν την Ακρόπολη

Αυτοί οι κύριοι και κυρίες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους εδώ και πέντε χρόνια γιατί οι ίδιοι δεν θέλουν την συναίνεση και την συνεργασία που είναι η μόνη μέθοδος για να εξασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και η ασφάλεια του άλσους και του αρχαιολογικού χώρου. Οι κάτοικοι ζητούν ελεύθερη πρόσβαση στον λόφο, διώξιμο των καταπατητών, επαρκή συντήρηση των λόφων, πραγματική προστασία του χώρου με συστήματα ύδρευσης και πυρόσβεσης και πραγματική φύλαξη (…γιατί οι φύλακες για την ώρα φυλάν τις περιφράξεις…), σεβασμό των ΄Εργων Πικιώνη. Έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει να συνεργαστούν με την Εφορεία για να καθαριστούν τα όποια γκραφίτι, με τον Δήμο για να είναι καθαροί οι Λόφοι, και με τους δύο για να είναι προστατευμένα τα Έργα Πικιώνη. Σκεφτείτε τι δημιουργικές δυνάμεις θα απελευθέρωνε μια τέτοια συνεργασία. Όμως η Εφορεία δεν θέλει και χρησιμοποιεί δυνάμεις καταστολής, από ΜΑΤ μέχρι νταήδες φύλακες, για να διώξει τους κατοίκους από τον λόφο.

Διερωτάται κανείς, είναι μόνο η στενομυαλιά που κάνει την Εφορεία τόσο αυταρχική ή HIS MASTER’S VOICE? Κύριε Ζαχόπουλε, ως καθ’ ύλην αρμόδιος, θα πρέπει να έχετε κάποια απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

22


Σχολιάστε

Kατηγορίες