Αναρτήθηκε από: filopappou | 22 Οκτωβρίου, 2007

Αστυνόμοι αντί αρχαιολόγοι, στην ξενάγηση στου Φιλοπάππου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 21 Οκτωβρίου, η ξενάγηση στους λόφους Φιλοπάππου. Ο υπέροχος καιρός και η λαμπερή Αθήνα μετά τη χτεσινή βροχή, δημιουργούσαν μια υπέροχη ατμόσφαιρα και διάθεση.

Σχετικά δημοσιεύματα: Ελεύθερος Τύπος & Eλευθεροτυπία

3

Η υπέροχη μέρα από την Πνύκα

Στην ξενάγηση είχαν καλεστεί, δημοσιογράφοι, φίλοι και φίλες των κινημάτων πόλης και δημοτικών παρατάξεων, εργαζόμενοι/ες και σωματεία του υπουργείου πολιτισμού (ΥΠΠΟ), φυσικά γείτονες και γειτόνισσες αλλά και όλοι οι αρμόδιοι φορείς του ΥΠΠΟ. Από τους αρχαιολόγους της ‘Α ΕΠΚΑ μέχρι τον υπουργό πολιτισμού Μ. Λιάπη.

Παραθέτουμε απόσπάσμα από το e-mail που στάλθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς και τους προϊσταμένους τους. ‘Α ΕΠΚΑ, ΕΑΧΑ, ΚΑΣ, ΔΙΠΚΑ, Α. Μάντης και αλλού:
«Με ιδιαίτερη χαρά θα θέλαμε να παρευρεθούν στην ξενάγηση οι φορείς που έχουν την αρμοδιότητα να προστατεύουν τους λόφους.»
Και προς τον ίδιο τον υπουργό πολιτισμού:
«Η ξενάγηση δεν μπορεί πάρα να έχει ειδικό ενδιαφέρον για εσάς κ. Υπουργέ Πολιτισμού, αφού πλέον προΐστασθε αυτών των παρανομιών και καλό είναι να τις γνωρίζετε.
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να παραστείτε, ή κάποιος/α εκ μέρους σας, θα ήταν καλό για εσάς, να ενημερωθείτε για τις καταπατήσεις στους λόφους από την επιτροπή μας, για τις οποίες διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και αποδείξεις, και καταγγέλλουμε και παραβάσεις καθήκοντος της ‘Α ΕΠΚΑ. Ακόμα και αν διαφωνείτε μαζί μας είναι χρήσιμο για όλους μας να γνωρίζετε τι συμβαίνει.»

Τα παραθέτουμε για να τονίσουμε ότι η συντονιστική επιτροπή για πολλοστή φορά καλεί τους υπευθύνους σε ανοιχτό διάλογο. Και επίσης για πολλοστή φορά αυτοί/ες δεν εμφανίζονται, ούτε καν ως απλοί πολίτες. Είναι φανερό ότι γνωρίζουν πως δεν θα αντέξουν στο δημόσιο διάλογο και γι’ αυτό προτιμάνε να αναπτύσσουν τις θέσεις τους αποκλειστικά σε χώρους που δεν ακούγεται η άποψη των πολιτών, όπως το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Εκεί μπορούν ανενόχλητοι, χωρίς τη βάσανο της απόδειξής ή της αντιπαράθεσης, να συκοφαντούν τους δραστήριους πολίτες της περιοχής μας.

2

Διαρκής παρουσία αστυνομίας σε ξενάγηση. Γιατί τα μόνα άπειρα, είναι το σύμπαν και η βλακεία!

Η αλήθεια όμως είναι ότι οι φορείς εκπροσωπήθηκαν από την αστυνομία! Η ξενάγηση μας δεν είχε διαδοθεί παρά μόνο μέσω e-mail στους ενδιαφερόμενους. Δηλαδή δεν ήταν μια δημόσια εκδήλωση, με αφισάκι κλπ. Συνεπώς η παρουσία της αστυνομίας δικαιολογημένα αποδίδεται σε κάποιους από τους παραλήπτες των e-mail, που αντί να ανταποκριθούν στο κάλεσμα, προτίμησαν να μας στείλουν την αστυνομία, για μία απλή ξενάγηση. Αυτή είναι η ποιότητα αντίληψης που επικρατεί στην ‘Α ΕΠΚΑ και συναρμόδιους φορείς. Δεν είναι η πρώτη φορά φυσικά. Το γνωρίζαμε ότι δεν θα έχουμε αρχαιολόγους, αλλά θα έχουμε αστυνομικούς. Είναι όμως θλιβερό να βλέπείς ότι ο ευγενής σκοπός της προστασίας των αρχαίων, για τον οποίο δηλώνει ότι εργάζεται ή ‘Α ΕΠΚΑ, αντί να υπηρετείται από τον εξίσου ευγενή διάλογο, στηρίζεται στην καθόλου ευγενή αστυνομική παρουσία. Αν ο σκοπός καθορίζει τα μέσα, τότε ποιος είναι ο σκοπός της ‘Α ΕΠΚΑ και του ΥΠΠΟ; Στην κρίση σας.

5

Άλλοι αστυνομικοί φύλαγαν την είσοδο της Πνύκας. Από ποιόν και γιατί;

Η συμμετοχή του υπόλοιπου κόσμου ήταν πολύ ικανοποιητική. Σε κάποια στιγμή ήταν 60 μετρημένα άτομα, που για κάλεσμα μόνο με e-mail ήταν πάρα πολύ καλά. Ήρθαν 6-7 δημοσιογράφοι, κάποιοι εργαζόμενοι/ες στο ΥΠΠΟ, μερικοί δάσκαλοι από τις περιοχές μας, συναγωνιστές από τα κινήματα πόλης, φίλοι και γείτονες.
Σε όλη την διάρκεια της ξενάγησης μας ακολουθούσαν τρεις ένστολοι αστυνομικοί, ο ένας βαθμοφόρος, 2 αστυνομικοί που φόραγαν πολιτικά για να μην τους καταλάβουμε και 1-2 αρχαιοφύλακες που τους παρακαλούμε να μας δώσουν την αναφορά τους όταν την γράψουν, για να την προσθέσουμε στο τετράδιο πρακτικών μας.

4

Εδώ μόλις αρχίζει η ξενάγηση πάνω από τον Διόνυσο

Η ξενάγηση ξεκίνησε από το εστιατόριο του Διονύσου. Εκεί περιγράφηκαν οι καταπατήσεις του και το μακρύ παρασκήνιο της συγκάλυψης με κορωνίδα την έγγραφη φράση αρχαιολόγου, ότι ο Διόνυσος είναι «θέμα κυβερνητικού ενδιαφέροντος»! Μιλήσαμε για το δημόσιο πάρκινγκ που έχει σφετεριστεί ο Διόνυσος και τις σχετικές πινακίδες «ιδιωτικός χώρος στάθμευσης» που καθαίρεσαν πέρυσι οι πολίτες, μέρα μεσημέρι. Ακόμα για το αυθαίρετο πωλητήριο αρχαίων αντικειμένων που χτίστηκε πάνω σε ρωμαϊκό βοτσαλωτό δάπεδο και τα 13 στρέμματα από τα 700 των λόφων, που ανήκουν στον δήμο Αθηναίων, ο οποίος κάνει ότι δεν το γνωρίζει.

8

9

Οι καταπατήσεις στο Διόνυσο. Προσέξτε ότι ο φράχτης που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, κάνει τρελή διαδρομή γύρω από της καταπατήσεις, στην ουσία επικυρώνοντας τις.

Στη συνέχεια προχωρήσαμε μέσα στο λόφο και δείξαμε το σημείο απόπειρας να γίνει εσωτερική περίφραξη, που σαν μόνο αποτέλεσμα θα είχε να δυσκολεύει τους περιπατητές χωρίς να προστατεύει οτιδήποτε, ενώ θεμελιώθηκε πάνω σε αρχαία. Φυσικά οι κάτοικοι το 2003 την καθαίρεσαν. Επόμενη στάση η Πνύκα όπου μιλήσαμε για την δεκαετή καταπάτηση πίσω από το περίπτερο Πικιώνη, με την ανοχή της ‘Α ΕΠΚΑ, παρά τις αντίθετες αποφάσεις όλων των φορέων. Για τα κοντέινερ των αρχαιολόγων, που προσβάλουν το τοπίο και θα έπρεπε να έχουν φύγει μετά το 2004, όταν έληξαν τα έργα ενοποίησης. Ακόμα για την αποθήκη πίσω τους, που όταν ξηλώθηκε ως αυθαίρετη πίσω από την καφετέρια, επανασυναρμολογήθηκε αυθαίρετα 20 μέτρα πιο πέρα, πίσω από τα κοντέινερ!

6

Προσοχή εδώ. Κάποιοι, οι κακές γλώσσες λένε οι φύλακές, σκίζουν αυτοκολλητάκια της Συντονιστικής, που λένε για ανοιχτό Φιλοπάππου. Όχι δεν καθαρίζουν το χώρο από τα αυτοκόλλητα. Απλά τα σκίζουν για να μην τα διαβάσει κανείς.

Συνεχίσαμε με ιστορίες βιαιοπραγιών των φυλάκων προς επισκέπτες και τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει πολίτες για διαφορετικά περιστατικά.
Στη συνέχεια και πάνω από το βήμα της Πνύκας, μιλήσαμε συνολικά για τους σχεδιασμούς εμπορευματοποίησης των λόφων με βάση τα σχέδια της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, πως με δικαιολογία τα αρχαία έχουν φραχτεί οι περισσότεροι ελεύθεροι χώροι γύρω από την Ακρόπολη. Τι σημαίνουν οι λόφοι Φιλοπάππου, ως ο μοναδικός πνεύμονας και πάρκο σε μια τεράστια περιοχή τσιμέντου, γεγονός για το οποίο αδιαφορεί η ‘Α ΕΠΚΑ, το ΚΑΣ και φυσικά το ΥΠΠΟ.

Ο περίπατος συνεχιστικέ στο ύψωμα από την πλευρά του Κουκακίου, όπου είδαμε τα δύο παλιά νταμάρια, στα οποία σχεδιάζονταν χρήσεις, με θέατρό τύπου Λυκαβηττού 900 θέσεων και έκθεση γλυπτικής, όλα παραχωρημένα σε ιδιώτες. Πολλά ακόμα ειπώθηκαν σε όλη τη διάρκεια της ξενάγησης, η οποία έληξε με σπιτικό καφεδάκι, στο περίπτερο, ή καλύτερα αναπαυτήριο του Πικιώνη, όπου για όσους ήθελαν, θα παρουσιάζονταν έγραφα και φωτογραφίες, τεκμήρια και αποδείξεις για όσα είχαν ακούσει.

7

Σε αυτό το μικρό παράδεισο, αντί για καμιά παιδική χαρά, ήθελαν να χτίσουν το θέατρο 900 θέσεων, παραχωρημένο σε ιδιώτη και με δικιά του περίφραξη.

Ευχαριστούμε όσους και όσες ήρθαν και ελπίζουμε όσοι ήθελαν αλλά δεν μπόρεσαν να μας βρουν σε μια από τις επόμενες παρεμβάσεις μας.

Εμείς πέραν της δημοσιότητας, θέλαμε η ξενάγηση να αποτελέσει μια σαφή πρόκληση προς τους αρμόδιους φορείς. Τους πετάξαμε το γάντι δημόσια, καλώντας τους σε μια ξενάγηση στην οποία θα εξηγούσαμε τις καταπατήσεις και τις ευθύνες της ‘Α ΕΠΚΑ και των συναρμόδιων φορέων. Το ότι δεν απάντησαν στην δημόσια πρόκληση είναι μία ακόμα απόδειξη ότι δεν έχουν επιχειρήματα που να αντέχουν έξω από τα γραφεία τους. Κρίμα γιατί ένας δημόσιος διάλογος μόνο καλό θα έκανε. Ας είναι. Εμείς αποδείξαμε αυτό που πιστεύουμε για άλλη μία φορά και επιπλέον καταδείξαμε ότι τα περί προστασίας των αρχαίων είναι απλά προπέτασμα καπνού για τα σχέδια εμπορευματοποίησης.

Καλούμε τους πολίτες της Αθήνας, τους φίλους και γείτονες να μην τσιμπάνε σε δήθεν αυθεντίες. Οι λόφοι και τα αρχαία κινδυνεύουν μόνο από την απληστία για κέρδος. Η καλύτερη προστασία τους είναι η αγάπη των κατοίκων που θέλουν τους λόφους ζωντανούς, φιλικούς, χωρίς ωράριο και εισιτήριο, ανοιχτούς για όλο τον κόσμο.

11

Σκυλίσια ζωή στο λόφο! Eίναι τόσο αρμονικά με το περιβάλλον, που νομίζεις πως τα έβαλε εκεί…ο Πικιώνης.


Σχόλια

  1. Προς τους μπάτσους που «συμμετείχαν» με το δικό τους τρόπο στην ξενάγηση 60 ανθρώπων, οι περισσότεροι σεβάσμιοι και άνω των 40 ετών και για τους συναδέλφους τους που σίγουρα διαβάζουν αυτό το μπλογκ.

    Είστε απλώς μία στολή και όχι άνθρωποι με δική σας βούληση. Καθημερινά αναιρείτε τη δημοκρατία στην πράξη με τη δράση σας και μας θυμίζετε πως κάποια ιδανικά ποτέ δε κατακτήθηκαν ενώ κάποιες άλλες πρακτικές από την εποχή της δικτατορίας καλά κρατούν. Επειδή όμως για το Φιλοπάππου έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι με τα αφεντικά σας και επειδή εξευτελιστική μεταχείριση και τρομοκρατία κατοίκων δε την ανεχόμαστε, από εδώ και πέρα θα μάθετε να κρατάτε αποστάσεις από τις εκδηλώσεις μας.


Σχολιάστε

Kατηγορίες