Αναρτήθηκε από: filopappou | 22 Οκτωβρίου, 2009

Έργα και ημέρες «προστασίας» του Φιλοπάππου από την Α’ ΕΠΚΑ

Η κ. Καλλιόπη Λαζαρίδη είναι η υπεύθυνη αρχαιολόγος του Φιλοπάππου και ανέλαβε στις 2 Ιανουαρίου του 1996. Είναι η ίδια χρονιά που οι διαμορφώσεις Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη κηρύσσονται νεότερο μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Σε ομιλία της η κ. Λαζαρίδη στην ημερίδα «Τα έργα Ακροπόλεως-Φιλοπάππου του Δημήτρη Πικιώνη στη σύγχρονη Αθήνα», που πραγματοποιήθηκε στο ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν την Πέμπτη 14 Απριλίου 2005, αναφέρει μεταξύ άλλων για το έργο της σχετικά με τα λιθόστρωτα του Πικιώνη:

«Επισκευάσαμε τα πρώτα 170 μέτρα από την αρχή του λιθόστρωτου προς Φιλοπάππου μέχρι και τη διασταύρωση προς Πνύκα. Ήταν ένα έργο πάρα πολύ επίπονο γιατί έγινε πάρα πολύ μεγάλη τεκμηρίωση. Έγινε σε άμεση συνεργασία, έχουμε παρά πολλές φορές επικοινωνήσει με την κυρία Αγνή Πικιώνη όπως και με τον κύριο Παπαγεωργίου, ο οποίος μας έδωσε και τα σχέδια της πρώτης αποτύπωσης, που είχε γίνει, των φθορών για να γίνει επισκευή.
Ψάξαμε τότε τα παλιά λατομεία να βρούμε, από τα οποία είχε πάρει πέτρα ο Πικιώνης. Πήγαμε στον Υμηττό. Τα βρήκαμε μπαζωμένα. Ψάξαμε σε παλιές μάντρες. Μαζεύαμε τις πετρούλες που σπάσανε τα λεωφορεία που περνούσανε για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις ίδιες πέτρες. Έγινε μια πάρα πολύ τεκμηριωμένη δουλειά.»

13 χρόνια μετά…

22 Οκτωβρίου 2009 και ενώ η κ. Λαζαρίδη παραμένει υπεύθυνη της Εφορίας Ακροπόλεως (Α’ ΕΠΚΑ) για του Φιλοπάππου, θαυμάζουμε ακόμα το έργο της στα λιθόστρωτα Πικιώνη.

Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από τα πρώτα 5(!) μέτρα των 170 που επισκεύασε(;), ακριβώς στην είσοδο του λιθόστρωτου από Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Kαι προσοχή. Δεν μιλάμε για οποιοδήποτε λιθόστρωτο. Τα λιθόστρωτα αυτά αποτελούν κηρυγμένα μνημεία και χαίρουν τυπικά της υψηλότερης δυνατής προστασίας.

Το λιθόστρωτο έχει βανδαλιστεί για να περάσουν υποδομές. Μετά κλείστηκε όπως-όπως. Η ομαλή στρώση των λίθων έχει καταστραφεί. Οι πλάκες είναι εμφανώς λιγότερες (οι άλλες που πήγαν;) χωρίς αρμονία και τα κενά έχουν γεμίσει με μπόλικο τσιμέντο, σε ψηλότερη μάλιστα στάθμη από το υπόλοιπο λιθόστρωτο όπως φαίνεται καθαρότερα στο βάθος της φωτογραφίας. Ποιος άραγε «επιστήμονας» επέβλεπε για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού τις εργασίες στο μνημείο;

Συμπέρασμα: Όλα αυτά περί αποτυπώσεων, τεκμηρίωσης και λατομείων του Υμηττού που έλεγε και λέει ακόμα η κ. Λαζαρίδη είναι λόγια για ημερίδες, όπως λέμε λόγια του αέρα…

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι που θεωρούν τους περιπατητές κίνδυνο για την προστασία της πολιτιστική κληρονομιάς, δυνάμει βάνδαλους και θέλουν να τους φορέσουν τον κορσέ του ωραρίου επίσκεψης και του εισιτηρίου για να προστατέψουν δήθεν του Φιλοπάππου. Γι’ αυτο και παρέα με το Ζαχόπουλο  γνωμοδότησαν το 2007 για να μετατραπεί σε Οργανωμένο Αρχαιολογικό Χώρο.

Απ’ τους «προστάτες» όμως, ποιος θα προστατέψει τα μνημεία;


Σχόλια

  1. Καλά, μιλάμε αν αυτό που δείχνει η φωτογραφία το έκανε μάστορας όχι σε μνημείο, αλλά σε ιδιωτικό σπίτι θα τον πετάγανε έξω με τις κλωτσιές. Θέλει πολύ προσπάθεια για να γίνει τόσο άθλια δουλεία. Και μιλάνε αυτοί για προστασία; Αυτό που βλέπω είναι έγκλημα.

  2. Γιατί, έχουν καλύτερη αισθητική και τεχνική οι κυραδες της Α’ ΕΠΚΑ? Μπριζολάδικα στη Βάρη θυμίζει ο χώρος έτσι που τον κάνανε.

    Αδρανή παντού, σιχαμένοι όγκοι απλωμένοι εδώ και κει, να μη φυτρώσει τίποτε και λερωθούν τα τικιτακ τα τακουνάκια τους. Και μετά τα κοντέινερ μέσα στα Έργα Πικιώνη για να εξυπηρετηθεί η αρχαιολογική έρευνα τύπου Α’ ΕΠΚΑ. Έρευνα με ούμπαλα, βρίσκει τη σπηλιά της τυφλής.

    Τρέμε Ανδρόνικε, κρύψου Έβανς, βούλωστο Μαρινάτε, περνάει η Βογιατζόγλου.

  3. Πότε ακριβώς εγινε αυτό το μερεμέτι;

  4. Δυστυχώς δεν το γνωρίζουμε.
    Συνήθως οι κάτοικοι της περιοχής μπαίνουμε στο λόφο από τις άλλες πλευρές του που είναι κοντά στα σπίτια μας. Έτσι δεν παρατηρούμε πάντα τις εξελίξεις στο κεντρικό λιθόστρωτο.
    Μπορεί κανείς να το πληροφορηθεί το «πότε» με αίτηση στην Α’ ΕΠΚΑ …αν του απαντήσουν ποτέ.

  5. Διάβασα με προσοχή για το επιστημονικό έργο του κυρίου Μάντη. Είμαι και εγώ αρχαιολόγος και ξέρω λίγο από Α’ΕΠΚΑ. Αυτό που έχω να καταθέσω είναι ότι ο κύριος Μάντης είναι ειδικός στη γλυπτική των αριστουργημάτων της Ακρόπολης και όχι μόνο. Ειδικότητά του οι συγκολλήσεις θραυσμάτων διαμελισμένων γλυπτών. Πολλές φορές τα θραύσματα των γλυπτών βρίσκονται στις πλαγιές των λόφων της Ακρόπολης. Την περίοδο 2003 -2005 περίπου, ο κύριος Μάντης βρήκε ένα θραύσμα γλυπτού από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα. Ήταν σφαιρικό, και σχετικά μικρό. Μόνο ένας ειδήμονας θα μπορούσε να πετύχει ταύτιση. Και όμως ο κύριος Μάντης κατάφερε να το ταυτίσει. Ήταν το αρχίδι μιας ανδρικής μορφής από το αντίστοιχο αέτωμα!!! Ως εκεί φτάνει η επιστημονική του διάνοια! Βέβαια για τα υπόλοιπα και φυσικά για διοίκηση είναι αμφιβόλου ποιότητας. Με τιμή ένας αρχαιολόγος.

  6. Κύριε Παπασπύρου

    Πετύχατε με το σχόλιο σας κάτι εξαιρετικό. Δεν είναι συχνό για τους κατοίκους της περιοχής μας, ένας αρχαιολόγος να τους φτιάχνει την μέρα. Συνήθως το αντίθετο συμβαίνει…

    Είμαστε οι τελευταίοι που θα κρίναμε την επιστημονική επάρκεια του κ. Μάντη ή όπου άλλου αρχαιολόγου, εκτός και αν έχουμε μια χτυπητή περίπτωση όπως αυτή που αναφέρει η δημοσίευση μας. Το σίγουρό είναι ότι μπορούμε να κρίνουμε την διοίκηση της Α’ ΕΠΚΑ η οποία ουδέποτε μας εξέπληξε ευχάριστα.


Σχολιάστε

Kατηγορίες