Αναρτήθηκε από: filopappou | 24 Φεβρουαρίου, 2010

S.O.S. για τα πεύκα στου Φιλοπάππου

Πάρα πολλά πεύκα στου Φιλοπάππου είναι στα όρια της επιβίωσης. Τα έχουν φάει οι κάμπιες.

Ο πληθυσμός των καμπιών  έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο γιατί ο καιρός είναι ζεστός και τις ευνοεί.  Για να υπάρξει ένα μέτρο για το μέγεθός του, σήμερα, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010, μαζεύτηκαν πέντε σακκούλες σκουπιδιών με κάμπιες από 10 το πολύ δέντρα— και φυσικά, τα δέντρα αυτά δεν είναι εντελώς καθαρά, έχουν και άλλες που δεν είδαμε ή δεν φτάναμε.

Ακούγεται σαν βαρετή επανάληψη, αλλά ο Δήμος Αθηναίων, που είναι αρμόδιος για την βλάστηση στο λόφο, δεν κάνει τίποτε για να τις περιορίσει. Έτσι χάνονται πολύτιμα δέντρα τζάμπα.

Δέντρα σαν και αυτό της δεύτερης φωτογραφίας πιο πάνω, είναι νάνοι μεγάλης ηλικίας. Φυτρώνουν σε απίστευτα αφιλόξενα σημεία του λόφου. Αν αυτά πεθάνουν δεν πρόκειται στη θέση τους να μεγαλώσει κάτι άλλο, με δεδομένη την απύθμενη αδιαφορία του Δήμου.

Δεν πρέπει  να πέσουν τοξικά στο λόφο για να φύγουν οι κάμπιες. Πρέπει να έρθουν συνεργεία και να καθαρίσουν τα δέντρα με υπομονή και γνώση — όχι να τα μαδήσουν,  όπως κάνουν στον Εθνικό Κήπο που σε λίγο θα λέγεται Εθνική Ζαρντινιέρα κατ’ ευφημισμόν. Πρέπει όσα υποφέρουν να λιπανθούν και να ποτιστούν για να μπορέσουν να πάρουν επάνω τους.

Αυτόν τον καιρό έχει βάλει ο Δήμος στο λόφο κάπου 350 δέντρα. Τους βάζει και πότισμα. Η κίνηση είναι θετική αναμφίβολα. Πολύ κάτω από τις ανάγκες, αλλά θετική. Θα είναι πραγματικά θετική αν δουλέψει και το σύστημα ποτίσματος που τόσα χρόνια δεν λειτουργεί με ολέθριες συνέπειες. Δεν θα χρειαζόταν δενδροφύτευση σε διάφορα σημεία αν δούλευε το σύστημα ποτίσματος  τα τρομερά καλοκαίρια του 2007 και 2008. Το ίδιο ισχύει και για τις κάμπιες σήμερα. Αν δεν προσεχτούν οι κάμπιες, θα χαθούν πολλά δέντρα αυτό το καλοκαίρι.

Το λέμε αυτό γιατί οι αναδασώσεις, όταν γίνονται, δεν αποτελούν ούτε εύκολη λύση ούτε πανάκεια.  Τα  φυτά των αναδασώσεων έχουν ποσοστό επιβίωσης γύρω στο 70% όταν τα προσέχει κανείς. Στο λόφο, οι πρόσφατες αναδώσεις του Δήμου, που έγιναν όλες επί δημαρχίας Μπακογιάννη, είχαν τραγική κατάληξη, ούτε ένα 20% δεν επιβίωσε και ήταν μεγαλύτερα και καλύτερα δέντρα από αυτά που μπαίνουν τώρα.

Με λίγα λόγια, ο Δήμος ακολουθώντας μια τακτική εντυπωσιασμού, δηλαδή, βάζει δυο τρία δέντρα πρόχειρα και σε παραμονές εκλογών αλλοιώς είναι όλα αφημένα στη τύχη τους, είναι βασικός υπαίτιος για την φθίνουσα βλάστηση των λόφων Φιλοπάππου. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε ότι οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει την κατάσταση της βλάστησης στο λόφο την τελευταία δεκαετία μιλούν για τεράστιες  απώλειες: ο λόφος σήμερα διατηρεί τα 2/3 περίπου της βιομάζας που είχε στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Για να κλείσουμε με μια χαρούμενη εικόνα, να και μια σημερινή φωτο από τις αγαπημένες χελώνες του λόφου μας. Βέβαια, δεν είναι νορμάλ καθόλου να βολτάρουν οι χελώνες Φεβρουάριο μήνα αλλά έστω και έτσι, τις βλέπουμε με χαρά.

Και μια παράκληση: αν κανείς γνωρίζει κάτι περισσότερο για τον κύκλο ζωής της κάμπιας του πεύκου και τους τρόπους αντιμετώπισής της, παρακαλούμε να μας το πει είτε γράφοντας σχόλιο σε αυτό το άρθρο είτε στέλνοντας μήνυμα στην διεύθυνση του μπλογκ.


Σχόλια

  1. Mipos prepi na mazepsume ipografes ja na apeftinume idiki ekklisi sto Dimo ja tis kampies sto Lofo? Afto tha boruse na jini ilektronika apo tus sindromites?

  2. Δεν είμαι σιγουρη, αλλά κάποια στιγμή αυτές οι κάμπιες δε γίνονται πεταλούλες;

  3. Ναι, Νυχτερίδα, γίνονται νυχτοπεταλούδες για την ακρίβεια. Οι κάμπιες που βλέπουμε στο έδαφος ψάχνουν μέρος για να χωθούν και να μεταμορφωθούν σε νυχτοπεταλούδες. Εκεί μπορεί να κάτσουν και κάμποσα χρόνια, νομίζω τέσσερα μέχρι να μεταμορφωθούν. Μετά πάνε στο δέντρο και γεννάνε αυγά που τα καλύπτουν με μια ασπρη κολλητική ουσία, συνήθως γύρω από πευκοβελόνες αλλά και γύρω από λεπτά κλαδιά. Γίνονται σαν ένα μικρό μπαστουνάκι, κάπου 5 εκ. μήκος και κάτι λιγότερο από ένα εκατοστό διάμετρο. Αν τα δείτε πουθενά είναι το καλύτερο στάδιο πρόληψης, τα κόβετε και τα πετάτε. Μέχρι τρία τέτοια γεννούν και πεθαίνουν. Από αυτά βγαίνουν οι κάμπιες που κατατρών τα δέντρα.

    Παρατηρώ τί γίνεται τώρα με τα δέντρα και θα ενημερώσω το μπλογκ. Υπάρχουν κάποια δέντρα που φοβάμαι ότι δεν θα ξαναβλαστήσουν.

    Το θέμα είναι ότι φέτος ξέφυγε τελείως η ισορροπία στο λόφο. Εννοείται ότι ο στόχος δεν είναι να εξαλειφθούν οι κάμπιες από προσώπου γης…

  4. Η Καλλύτερη αντιμετώπιση της κάμπιας στα πεύκη είναι η συλλογή των κουκουλιών πριν αυτά ανοίξουν και εξέλθουν οι κάμπιες έξω γιατί τότε θα είναι πλέον αργά. Η συλλογή των κουκουλιών να γίνει σε ένα σημείο και να σημειωθεί καύση. Ο Δεύτερος τρόπος είναι να ψεκασθούν με το ανάλογο εντομοκτόνο – ζωοκτόνο, με τις ανάλογες επιδράσεις του φάρμακου στα είδη του φυσικού – ζωικού πλούτου της περιοχής. Τσιλιμέκης Γεώργιος Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι. Δασοπονίας

  5. Η καλύτερη και πιο αποτελεσματική λύση για τις κάμπιες είναι ο ψεκασμός τους με βάκιλο Θουριγγίας. Είναι εντελώς ακίνδυνος για τον άνθρωπο και τα ζώα. Άκουσα αυτόν τον τρόπο από τον γεωπόνο κ. Μπαρμπούτση στην εκπομπή του «χρώματα και αρώματα». Μένω στα Πετράλωνα πολύ κοντά στον Λόφο και τον δοκίμασα φέτος σε δύο κοντινά μου πεύκα με άριστα αποτελέσματα. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο – Νοέμβριο.

  6. Ευχαριστούμε Δημήτρη.

    Το κρατάμε λοιπόν για το φθινόπωρο.


Σχολιάστε

Kατηγορίες