Αναρτήθηκε από: filopappou | 8 Απριλίου, 2008

Ο πολιτισμός του αμοχάλικου και του φραπέ

Το βράδι της Παρασκευής 4 Απριλίου 2008 έλειπαν από τη θέση τους 10 δεντράκια από
αυτά που είχαμε φυτέψει οι κάτοικοι την Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2007. Ήταν η δενδροφύτευση που έγινε στο ‘μπελβεντέρε’ με την παρουσία της Αστυνομίας και των αρχαιολόγων κκ. Λαζαρίδη και Βογιατζόγλου. Για την ιστορία θυμίζω ότι οι αρχαιολόγοι είχαν καλέσει αστυνομία για να εμποδίσει την δενδροφύτευση αλλά τελικά η δενδροφύτευση έγινε, υποτίθεται και με την επιστασία αρχαιοφυλάκων.

Εδώ υπήρχε ένα δεντράκι

Δύο λόγια για το ‘μπελβεντέρε’ γιατί είναι σχετικά. …Πρόκειται για το φρικαλέο πλάτωμα, κρανίου τόπο, που φτιάξανε με μπαζώματα οι αρχαιολόγοι και η ΕΑΧΑ ΑΕ (Εταιρία ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων) και το κάλυψαν με αδρανή υλικά. Βρίσκεται από την μεριά της μεγάλης πολυκατοικίας στα Άνω Πετράλωνα. Έχει όντως λαμπρή θέα, ό,τι πρέπει, σκέφτηκαν, για μια καφετέρια ή ένα εστιατόριο σαν τον Διόνυσο και αυτό του Μουσείου Ακροπόλεως. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι άμεση από τα Άνω Πετράλωνα μέσω του δρόμου που άνοιξε η ΕΑΧΑ ΑΕ το 2001. Τί, να μείνει ο λόφος υπανάπτυκτος και αναξιοποίητος…;

Οι κάτοικοι φύτεψαν κάπου 40 δέντρα στην περιφέρεια και στις πλαγιές του ‘μπελβεντέρε’ και 10 δεντράκια πάνω στο πλάτωμα αλλά προς την άκρη. Πέντε-έξη από αυτά τα τελευταία δεντράκια κακόπαθαν την Καθαρά Δευτέρα από τον κόσμο που
πέταγε αετό και τα τσαλαπάτησε, γιαυτό την Τετάρτη 2 Απριλίου 2008, κάποιοι κάτοικοι τα συμμαζέψανε και ξαναφυτέψανε όσα είχαν καταστραφεί ανεπιστρεπτί.
Παρασκευή, 4 Απριλίου 2008 το βραδάκι, αυτά τα 10 φυτάκια λείπανε από τις θέσεις τους.

Πριν και μετά την επέλαση του «πολιτισμού»

Η πιθανότητα κλοπής είναι μικρή γιατί όποιος τα ‘βγαλε τα σκότωσε κιόλας, δεν
τα ‘βγαλε προσεκτικά. Αντίθετα, το ότι βγήκαν μόνο όσα χαλάν το μπελβεντέρε δημιουργεί υπόνοιες ότι η επέμβαση στόχο είχε να «αποκαταστήσει» το ‘μπελβεντέρε’ στο αρχικό μεγαλειώδες εμβαδόν του και στην εμπνευσμένη μορφή που του έδωσε η αρχαιολογική υπηρεσία.

Δεν είναι εύκολο να φεισθεί κανείς χαρακτηρισμών για αυτούς που στρέφονται εναντίον αδυνάτων, δηλαδή των δέντρων. Θυμίζουμε ακόμη ότι εναντίον των δέντρων στράφηκε ο διαπλεκόμενος εργολάβος που έβαλε την περίφραξη και έφτιαξε την γλυπτική το 2003. Εκείνη την χρονιά είχαν μπει 17 φωτιές στο λόφο. Και πάλι, οι χαρακτηρισμοί δεν επαρκούν για να περιγράψουν τέτοια συμπεριφορά.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι καταστράφηκαν νεοφυτεμένα δέντρα πρέπει να γίνει ευρύτατα γνωστό, ώστε να ‘χουμε όλοι όσοι αγαπάμε τον Λόφο και τα ζωντανά του, τα μάτια μας δεκατέσσερα.

Όσοι δείτε κάτι παρακαλούμε προσπαθείστε να καταγράψετε λεπτομέρειες και να έρθετε σε επαφή με την συντονιστική.

Θα επιστρέψουμε, γιατί η ζωή έχει πείσμα…


Σχόλια

  1. Να χαρώ τον λεβέντη και την λεβέντισσα που τάβαλε με τα δέντρα.

    Όσο για το μέρος, αν πιστεύουν ότι θα το κάνουν καφετέρια ή κάτι άλλο από αυτά που ξέρουν, για παράδειγμα παραγκούπουλη για τις ανάγκες της υπηρεσίας (!!!!!!!!), να μην χαίρονται, δεν θα το κάνουν.

    Τί να περιμένει κανείς από τους ανθρώπους που έχουν το θράσος να έχουν στήσει παραγκούπολη μέσα στην Πνύκα, δίπλα στον Λουμπαρδιάρη…Αυτοί οι άνθρωποι διαχειρίζονται την Ακρόπολη, καημένε Μακρυγιάννη…

  2. Κατακάθια …
    Χαμερπή ανδρείκελα …
    Προκειμένου να εξυπηρετήσουν και να εξυπηρετηθούν θα πουλούσαν και τ’ άντερά τους …
    Πόσο μάλλον να ξεριζώσουν ανήμπορα δενδρύλια … :(


Σχολιάστε

Kατηγορίες