Αναρτήθηκε από: filopappou | 8 Φεβρουαρίου, 2008

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην καρδιά του ζητήματος Φιλοπάππου!

Ο Σύλλογός Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) αποφάσισε ότι οι στιγμές για του Φιλοπάππου είναι κρίσιμες. Και σε κρίσιμες στιγμές το πρώτο και πιο απλό που κάνουμε είναι να βγάλουμε μια ανακοίνωση. Δεν θα σας πούμε σε τι αναφέρεται η ανακοίνωση που έβγαλε ο ΣΕΑ. Θα σας αφήσουμε να το μαντέψετε μόνοι και μόνες σας, με βάση την κοινή λογική, την ευαισθησία για την προστασία των αρχαιοτήτων και των νεότερων μνημείων, τη στάση ενός επιστημονικού συλλόγου υψηλού κύρους απέναντι σε κοινωνικά πολιτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Την απάντηση θα βρείτε ανάποδα στο κάτω μέρος αυτής της δημοσίευσης.

Quiz

22

Τι αφορά η ανακοίνωση του ΣΕΑ;

  1. Την προ εβδομάδος κατάθεση αίτησης πολιτών προς το ΚΑΣ και τον Υπουργό Πολιτισμού για αυτοψία στις καταπατήσεις του Διόνυσου.
  2. Τις καταπατήσεις του Διόνυσου, ακόμα και με υπόσκαφα τμήματα, και την συγκάλυψη της από την ‘Α ΕΠΚΑ ( Δείτε το έγγραφο Σελίδα 1 & Σελίδα 2 αλλά υπάρχουν και νεότερα).
  3. Το χτίσιμο του πωλητήρίου αρχαίων ομοιωμάτων σε χώρο που απαγορεύεται να χτιστεί οτιδήποτε και που από κάτω ανακαλύφθηκε βοτσαλοτό δάπεδο που παραχώθηκε.
  4. Το σκάψιμο για θεμελίωση περίφραξης εντός του αρχαιολογικού χώρου χωρίς παρουσία αρχαιολόγων.
  5. Την εγκατάσταση ιδιωτικής έκθεσης γλυπτικής σε νταμάρι του λόφου και την προσβολή του τοπίου από τις μεταλλικές κατασκευές.
  6. Την μη απομάκρυνση της εν λόγο εγκατάστασης μετά την αποτυχία ολοκλήρωσης του έργου.
  7. Τα σχέδια εμπορευματοποίησης του αρχαιολογικού χώρου με κατασκευή λυόμενου θεάτρου 900 θέσεων (Εδώ), που ευτυχώς δεν πραγματοποιήθηκε λόγο του αγώνα των κατοίκων.
  8. Την ενοικίαση του αρχαιολογικού χώρου για εκδηλώσεις.
  9. Την προσπάθεια περίφραξης, επιβολής εισιτηρίου και ωραρίου του λόφου.
  10. Την πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ (9/10/2007) που αναθερμαίνει αυτά τα σχέδια.
  11. Το υβρεολόγιο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΠΟ Χ. Ζαχόπουλου προς τους κατοίκους στην προαναφερθείσα συνεδρίαση του ΚΑΣ.
  12. Τις σε υποτιμητικό ύφος για τους κατοίκους δηλώσεις του εφόρου ακροπόλεως Α. Μάντη.
  13. Την κυκλοφορία οχημάτων πάνω στα προστατευόμενα χειροποίητα λιθόστρωτα του Δ. Πικιώνη.
  14. Την κυκλοφορία των οχημάτων των αρχαιολόγων και άλλων υπαλλήλων του ΥΠΠΟ πάνω στα προστατευόμενα χειροποίητα λιθόστρωτα του Δ. Πικιώνη
  15. Την μετατροπή των λιθόστρωτων σε δωρεάν πάρκινγκ.
  16. Την επί δεκαετία καταπάτηση μέσα στο λόφο της Πνύκας από την εταιρία που λειτουργούσε το αναπαυτήριο Πικιώνη
  17. Τις απαράδεκτες επεμβάσεις πάνω στο προστατευόμενο αναπαυτήριο του Δ. Πικιώνη κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.
  18. Τη σημερινή εγκατάλειψη του προστατευόμενου αναπαυτηρίου του Δ. Πικιώνη.
  19. Την επί δυόμισι χρόνια μη λειτουργία του αναπαυτηρίου του Δ. Πικιώνη όπως το προόρισε ο δημιουργός του.
  20. Την απαράδεκτη και προσβλητική για τον χώρο παρουσία και επέκταση των εργοταξιακών κοντέινερ της ‘Α ΕΠΚΑ που θα έπρεπε να έχουν φύγει με το τέλος των έργων της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων.
  21. Τον άγριο ξυλοδαρμό περιπατητή του λόφου από αρχαιοφύλακα στις 09/09/2007.
  22. Την επί λέξη και με ονόματα, καταγραφή των συνελεύσεων των κατοίκων από αρχαιοφύλακες καθώς και την βιντεοσκόπηση τους.
  23. Την παρουσία αλυσίδας ΜΑΤ μπροστά στο Διόνυσο στη συνέλευση των κατοίκων 17/06/2008.
  24. Την συνοδεία αστυνομίας σε ξενάγηση που οργάνωσαν οι κάτοικοι.
  25. Την απαγόρευση σε κατοίκους να μοιράσουν φυλλάδιο τους σε ξενάγηση που οργάνωνε η ‘Α ΕΠΚΑ.
  26. Τις δηλώσεις αρχαιολόγων του λόφου σε εφημερίδα, ότι πρέπει να απαγορευτούν τα ποδήλατα στου Φιλοπάππου.
  27. Το κλείσιμο τις Πνύκας επί δεκάμηνο το 2007 μετά από αιώνες ελεύθερης πρόσβασης.
  28. Την μη αποκατάσταση του φυσικού τοπίου μετά από τις 17 φωτιές που ξέσπασαν στο λόφο το 2003 από τα συνεργεία της περίφραξης.
  29. Την δενδροφύτευση που οργάνωσαν κάτοικοι για να αποκαταστήσουν την χαμένη βλάστηση του λόφου.

Η επιλογή είναι δύσκολη. Σίγουρα όλα τα θέματα (παλιότερα και νεότερα) είναι σοβαρότατα και σίγουρα ο υψηλού κύρους σύλλογός, δεν θα άφηνε να συμβαίνουν χωρίς να αντιδράσει έστω με ανακοινώσεις. Και σίγουρα ο ΣΕΑ μπορεί να ξεχωρίσει ποιο είναι το μείζον και ποιο το ελάσσων για την προστασία του λόφου και των αρχαίων και νεότερων μνημείων.

Με την κοινή λογική λοιπόν ο ΣΕΑ σίγουρα έχει εκδώσει σειρά ανακοινώσεων για πολλά από αυτά τα σημαντικά ζητήματα και σίγουρα η τελευταία του ανακοίνωση θα πρέπει να αφορά ένα πολύ σημαντικό θέμα. Και σίγουρα δεν θα δίσταζε να συγκρουστεί και με υψηλούς υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου πολιτισμού ή και ακόμα ψηλότερα αν το έκρινε απαραίτητο για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως άλλωστε έδειξαν ανάγλυφα και οι αποκαλύψεις το τελευταίο διάστημα μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του Χ. Ζαχόπουλου.

Χαρακτηριστική της αταλάντευτα μαχητικής, σχεδόν ηρωικής στάσης του ΣΕΑ -που κακώς κάποιοι την σχολίασαν ως «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»– είναι η προηγούμενη ανακοίνωση του (17-01-2008) για την υπόθεση Ζαχόπουλου και ειδικά η επική φράση της: «Ο ΣΕΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ να πάψουν να πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται»!!!

Μετά από αυτά σε εμάς δεν μένει παρά να ευχηθούμε στον κύριο Ζαχόπουλο καλή ανάρρωση και να αναλάβει γρήγορα και πάλι τα καθήκοντα του στο ΥΠΠΟ, διορθώνοντας τις τυχόν παραλήψεις του, οι οποίες άλλωστε ταλανίζουν κάθε υπουργείο.

Η λύση του Quiz μας:

2
Δείτε αποσπάσματα της ανακοίνωσης:
1

Σχόλια

  1. ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ ΑΥΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗς ΤΟΥ ΣΕΑ

  2. Δες στα δημοσιεύματα

  3. Έλα ντε, οι εφημερίδες δεν αναδημοσιεύουν το φιρμάνι του Συλλόγου Αρχαιολόγων πλήρως και τα πιο πολλά τα λέει το ΕΘΝΟΣ.

    Ο δικτυακός τόπος του ΣΕΑ δεν το αναφέρει (καλλίτερα, μην γίνει ο Σύλλογος ρεζίλι και δικτυακά).

    Κορίτσια και αγόρια της Α’ ΕΠΚΑ που βάζετε μπροστά πότε το ίδιο το ΚΑΣ και αστέρια σαν τον κο Ζαχόπουλο και πότε τον Σύλλογό σας και τα ρεζιλεύετε και τα δύο

    αφήστε τα σάπια….

    δεν είναι τα δεντράκια που σας κάνουν να γινόσαστε πριμαντόνες

    ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ. ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ ΠΟΥ ΚΑΛΥΨΑΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ γιατί ήταν ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (δια στόματος κας Χωρέμη, Εφόρου), ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ, ΜΕΓΑΛΑ ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ (δια στόματος άλλων αρχαιολόγων της Α’ ΕΠΚΑ)
    κλπ κλπ

  4. Επαίσχυντη και αλαζονική η ανακοίνωση, του ΣΕΑ, άλλου ένα από τους φορείς που το είχε βουλώσει επί τετραετίας Ζαχόπουλου και τώρα επιτίθεται στους κατοίκους του Φιλοπάππου που προγραμματίζουν δεντροφύτευση στο λόφο αυτή την Κυριακή και επι της ουσίας καλεί τα ΜΑΤ.

    Είναι ο ίδιος Σύλλογος που δεν έχει πει λέξη για τις καταπατήσεις του «κυβερνητικού ενδιαφέροντος» Διόνυσου, τις προσπάθειες εμπορευματοποίησης του λόφου και δεκάδες άλλα σοβαρότατα θέματα που μπορείτε να δείτε παρακάτω.

    Γιάπηδες, καριερίστες, ψωνισμένοι και αλαζόνες επιστήμονες, δεν βλέπουν τι σημαίνει ο ανοιχτός Φιλοπάππου για τους πολίτες και την κοινωνία, αλλά μόνο πως θα στήσουν την καριέρα τους μέσα από τα κάγκελα που θα αφήνουν απ’ έξω την κοινωνία. Αυτή του η στόχευση συναντά και ταιριάζει γάντι με τα σχέδια των κάθε λογής Ζαχόπουλων για να μετατρέψουν τα πάντα σε εμπόρευμα. Το μόνο άλλο απαραίτητο συστατικό είναι τα ΜΑΤ.

    Είναι θλιβερή η εικόνα αυτή επιστημόνων, «υπερασπιστών του πολιτισμού», να είναι τόσο έξω και μακριά από την κοινωνία και της ανάγκες της, να σηκώνουν τα αρχαία τείχη, για να ταμπουρωθούν και να πολεμήσουν την κοινωνία, να δείξουν με κάθε τρόπο ότι οι ζώντες άνθρωποι και η προστασία των αρχαίων δεν μπορεί παρά να είναι δύο εχθρικά στρατόπεδα

  5. Ένα σχόλιο στην ανακοίνωση του συλλόγου Αρχαιολόγων για τις δεντροφυτεύεις στο λόφο του Φιλοπάππου.

    Η χρόνια εγκατάλειψη, οι επιμέρους προσπάθειες καταπάτησης και η παράδοση τμημάτων του λόφου σε ιδιωτικά συμφέροντα και εκμεταλλεύσεις προσπαθούν να βρουν νομικό επιστέγασμα.

    Αν το υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιολογική υπηρεσία πιστεύουν ότι οι δεντροφυτεύεις στις οποίες προβαίνουμε, βλάπτουν το περιβάλλον του λόφου ας έρθουν μαζί μας να μας δείξουν πώς να το κάνουμε σωστά.
    Η μάλλον καλύτερα, ας το κάνουν μόνοι τους μια και ο εξωραϊσμός της πόλης είναι μέρος της δουλειάς τους για την οποία τους πληρώνει ο ελληνικός λαός.
    Πόσα δένδρα έχει φυτέψει ο Δήμος, ή η αρχαιολογική υπηρεσία, ή οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος φορέας στο λόφο του Φιλοπάππου ή στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια?
    Ας κατανοήσουν επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι, ότι ο ρόλος τους είναι να εργάζονται προς όφελος των πολιτών.
    Το ότι η Αθήνα είναι από τις ποιο βρώμικες και με το λιγότερο πράσινο πόλεις της Ευρώπης, δεν αποτελεί ένδειξη ότι μάλλον πρέπει να εργαστούν με περισσότερο ζήλο κάτι που δεν κάνουν χρόνια τώρα.
    Μήπως υπάλληλοι και διευθυντές σ’ αυτές τις υπηρεσίες, καθώς και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, θα πρέπει να επανεξετάσουν το ρόλο τους?
    Οι τσιμεντένιες βάσεις των container που έχουν τα γραφεία τους οι αρχαιολόγοι σε απόσταση αναπνοής από την αρχαία Πνύκα δεν πειράζουν τα αρχαία? Δεν αλλοιώνουν το τοπίο?
    Οι εγκαταστάσεις του εστιατορίου και του catering της «Dionisos Zonars ΑΕΒΕ» δεν αποτελούν πρόβλημα? Το απόγευμα που ξεκινά η κουζίνα τους δεν έχει παρατηρήσει κανείς ότι βρωμοκοπάει τηγανίλα όλη η βόρεια πλευρά του λόφου?
    Όσο γι αυτό το τροπάριο με τις φθορές στα αρχαία μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει.
    Τι είναι αλήθεια αυτό που τους κάνει ποιο ευαίσθητους στο ζήτημα της πολιτιστικής μας κληρονομίας από όλους εμάς τους απλούς πολίτες?
    Ας μας δείξουν που και πως προξενήσαμε οποιαδήποτε φθορά σε αρχαίο η νεότερο μνημείο.
    Από πότε τα δένδρα και η πύκνωση του πράσινου αλλοιώνουν το τοπίο?
    Το πράσινο το έχουμε ανάγκη και οφείλουμε να το συντηρούμε και να το αυξάνουμε όπου και όσο μπορούμε.

    Δεν μας λείπουν τα ανοιχτά θέατρα, τα τουριστικά περίπτερα και οι υπαίθριες εκθέσεις. Ελεύθεροι χώροι και πράσινο για να περπατήσουμε και να παίξουν τα παιδιά μας λείπουν.

    Έχουμε χρέος σαν πολίτες και κάτοικοι της περιοχής να διαφυλάξουμε την ελευθερία πρόσβασης σ΄ έναν από τους ελαχίστους πνεύμονες πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας.

  6. Σήμερα έγινε η δενδροφύτευση όπως πάντα

    Και έγιναν και άλλα πολλά για τα οποία σε λίγο θα δώσουμε ενημέρωση εδώ

    Έγινε μεγάλη συζήτηση ανάμεσα σε διάφορους κατοίκους με τις αρχαιολόγους ιδίως την κα Λαζαρίδη αλλά και με την κα Βογιατζόγλου

    Έγινε μάλιστα ο εξής διάλογος ανάμεσα σε κατοίκους και στην κα Βογιατζόγλου

    κάτοικοι: κα Βογιατζόγλου πρέπει να μας βοηθήσετε με τον Διόνυσο
    κα Βογιατζόγλου: εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, κοιτάχτε τί θα κάνετε με την Πολεοδομία
    κάτοικοι: μα κα Βογιατζόγλου μόλις κάναμε αίτηση στο ΚΑΣ να πάει να κάνει αυτοψία στον Διόνυσο και να εντοπίσει τις αυθαιρεσίες και η ΔΙΠΚΑ (η προΪστάμενη υπηρεσία) έστειλε εντολή στην Εφορεία σας να τους ενημερώσετε
    κα Βογιατζόγλου: το ΚΑΣ δεν μπορεί να κάνει τέτοια πράγματα, κοιτάξτε τί θα κάνετε με την Πολεοδομία

    Ζητώ την βοήθειά σας όσοι με διαβάζετε. Τί να καταλάβω ότι λεέι ανάμεσα στις γραμμές η κα Βογιατζόγλου?
    — Ότι είναι ψηλά «μιλημένοι», μέχρι το ΚΑΣ, από τον Διόνυσο?
    —Ή να αφήσουμε ήσυχους τους αρχαιολόγους και δημόσιους υπαλλήλους και να μην τους ζητάμε να ξεκαθαρίζουν τις προβληματικές καταστάσεις? Μήπως υπάρχει κάτι που θέλουν να καταγγείλουν σε αυτήν την περίπτωση?

    Γιατί σίγουρα είναι πάρα πολλά αυτά που μπορεί να κάνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία στον Διόνυσο. Αρκεί να θέλει. Θέλει?

  7. Ζητήσαμε από τις 2 αρχαιολόγους που ήρθαν σήμερα στη δεντροφύτευση να μας δείξουν σε ποια σημεία έγιναν ζημιές (όπως ισχυρίζονται) από την δεντροφύτευση της περασμένη κυριακής. Παρά την επιμονή μας, κυρίες αυτές δεν μας έδειξαν τίποτα γιατί απλούστατα δεν υπήρχαν αρχαία εκεί που φυτέψαμε! Λένε ψέματα στον κόσμο, στους συναδέλφους τους και στα ΜΜΕ.

  8. Διαμαρτυρόμαστε και απαιτούμε να ακυρωθεί η Περιφερειακή οδός
    Δαφνίου – Δάσους
    Δενδροφυτεύουμε και Φροντίζουμε το πράσινο.
    Σε ένδειξη διαμαρτυρίας σας καλούμε όλους την Κυριακή 17/02/08 και ώρα 11:00 το πρωί στην περιοχή του Δαφνίου για να φυτέψουμε δένδρα, να καθαρίσουμε και να φροντίσουμε τα ήδη υπάρχοντα δέντρα, και να δείξουμε έμπρακτα την αντίθεσή μας στην εκτέλεση του έργου.

  9. Διάβασα το δελτίο τύπου του ΣΕΑ και νόμισα πως ονειρέυομαι….

    Μιλάνε για «καταστρατήγηση κάθε έννοιας νομιμότητας» τα ίδια άτομα που μέσα στην Πνύκα και 10 μέτρα από τα γραφεία/containers τους έκαναν τα στραβά μάτια επί 10ετία στα γλέντια με τσιφτετέλια από τις γαμήλιες δεξιώσεις που γινόντουσαν στο Λουμπαρδιάρη;;;; Τα ίδια άτομα που αφήνουν τον Διόνυσο να αυθαιρετεί και να επεκτείνεται όλα αυτά τα χρόνια;;;; Που μπαινοβγαίνουν με τα αμάξια τους μέσα στον αρχαιολογικό χώρο καταστρέφοντας τα λιθόστρωτα του Πικιώνη;;;

    Μιλάνε για «απαξίωση» αυτοί που έχουν στήσει το τσαντίρι τους στην κοντεινερούπολη τους, με τις ψησταριές τους, τα πιτ-μπουλ τους και τα αυτοκίνητα τους παρκαρισμένα απ’έξω και που βρίσκουν αφορμή να τσιμεντόνουν και να γεμίζουν όλο και περισσότερες παράγκες το χώρο;;;;

    Μιλάνε για «κατασυκοφάντηση και δίωξη των υπαλλήλων της υπηρεσίας οι οποίοι λειτουργούν …. με απόλυτη υπευθυνότητα» τα ίδια άτομα που χαφιεδίζουν, παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα, συκοφαντούν, βρίζουν και … δέρνουν πολίτες;;;;

    Δεν πάμε καλα….

  10. Εμείς, οι απολίτιστοι του Φιλοπάππου, πάμε καλά και θα πηγαίνουμε κάθε μέρα και καλλίτερα

    Οι αρχαιολόγοι, όταν τακτοποιήσουν τις εσωτερικές τους ισορροπίες, θα αποφασίσουν αν θέλουν να διατηρήσουν τίποτε ψήγματα επιστημονικής και άλλης αξιοπρέπειας…

    Μέχρι τότε θα βγάζουν τέτοιες ανακοινώσεις προς τέρψιν των υπολοίπων…

  11. […] δεντροφυτεύεις [1]-[2]-[3]-[4] και με αφορμή αυτό την τοποθέτηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, υπέρ του να κλείσει […]

  12. […] Η Αρχαιολόγος κ. Λαζαρίδη προσέφυγε στον ΣΕΑ (Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων) για ψήφισμα κατά της δεντροφύτευσης κατοίκων με την αιτιολογία ότι το ελάχιστο διάσπαρτο σκάψιμο (εως 20 πόντους) κατέστρεψε αρχαιότητες (Δες εδώ)… […]

  13. […] τρέχαν στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για να πάρουν ψήφισμα κατά των κατοίκων, ή ασχολούνταν με επισκευές περιφράξεων και και […]


Σχολιάστε

Kατηγορίες