Αναρτήθηκε από: filopappou | 27 Μαρτίου, 2008

Να ποιοι είναι ο πραγματικός κίνδυνος για του Φιλοπάππου (φάκελος Διονύσου)

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια σύνοψη της υπόθεσης του Διονύσου/ΖΟΝΑR’S ABEE. Δηλαδή ένα ιστορικό: α) των απίστευτων καταπατήσεων του αρχαιολογικού χώρου από την ΖΟΝΑR’S ABEE β) της προκλητικής αδιαφορίας-συγκάλυψης εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών και ειδικά της Εφορείας Ακροπόλεως και γ) του αγώνα των κατοίκων για να μην παγιωθούν οι καταπατήσεις. Στο κείμενο (χρωματισμένες λέξεις) έχουμε προσθέσει δεκάδες συνδέσμους (links) για λόγους τεκμηρίωσης που είναι σημαντικό να επισκεφθείτε.
Στο εύλογο ερώτημα, τι είναι αυτό που έκανε κάποιους πολίτες να ξοδέψουν άπειρες ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο για να συλλέξουν στοιχεία και να καταγγείλουν τις καταπατήσεις, η απάντηση είναι… η οργή.
Πρώτον, οργή γιατί παρακολουθείς προκλητικές καταπατήσεις σε έναν αρχαιολογικό χώρο, που είναι και το πάρκο της γειτονιάς σου, παράλληλα με την εξίσου προκλητική στάση των υπευθύνων φορέων και δεύτερον, οργή γιατί βλέπεις τους ίδιους φορείς και άτομα, την ίδια στιγμή που στην καλύτερη περίπτωση κλείνουν τα μάτια στα εγκλήματα του Διονύσου, να εργάζονται πυρετωδώς για να αποκλείσουν τους πολίτες από του Φιλοπάππου με πρόσχημα την προστασία των αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντος! Γιατί κάποια υποκρισία για κάποιο καιρό μπορεί κανείς να την καταπιεί, αλλά τόση υποκρισία για τόσα χρόνια δεν χωνεύεται με τίποτα!

Το κείμενο το αφιερώνουμε στις δύο υπεύθυνες αρχαιολόγους για του Φιλοπάππου Ο. Βογιατζόγλου και Κ. Λαζαρίδη που έχουν καταθέσει πολύ κόπο στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή της αντικοινωνικής πολιτικής που αντιπαραθέτει το κοινωνικό αγαθό της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς με το κοινωνικό αγαθό της ελεύθερης αναψυχής σε έναν από τους λίγους ελεύθερους χώρους της πόλης μας. Η λογική των συγκεκριμένων αρχαιολόγων έχει φυσικό σύμμαχο την πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού για εμπορική αξιοποίηση του λόφου, γιατί και οι δύο μαζί έχουν τον ίδιο εχθρό: Τους πολίτες ελεύθερα, σε έναν ελεύθερο Φιλοπάππου.

Διόνυσος 1989
Το κτίριο του Διονύσου όπως φαινόταν από την Ακρόπολη το 1989.

H Αφορμή…

To Διοικητικό εφετείο, μετά από προσφυγή πολίτη, ακύρωσε στις 11 Φεβρουαρίου 2008, άδεια της πολεοδομίας που κάλυπτε παρανομίες του Διονύσου… Η άδεια ακυρώθηκε γιατί θα έπρεπε να είχε προηγηθεί έγκριση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας (δες παρακάτω). Αλλά η αρμόδια Εφορεία Ακροπόλεως δεν μπορούσε τόσο καιρό να κάνει τίποτε γιατί ο Διόνυσος είναι, όπως είπε και κυρίως έγραψε, «κυβερνητικού ενδιαφέροντος»… Τί να σκεφτεί κανείς για την Εφορεία Ακροπόλεως και την Πολεοδομία;

Το ζαχαροπλαστείο-εστιατόριο «Διόνυσος», ένα από τα γνωστότερα και σε πολύ προνομιακή θέση εστιατόρια της Αθήνας (απέναντι από την Ακρόπολη, στου Φιλοπάππου), ειδικά τα τελευταία 13 χρόνια έχει προχωρήσει εντελώς ανενόχλητα σε αυθαίρετες προσθήκες αιθουσών, αποθηκών και βεραντών που καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες του αρχαιολογικού και δασικού χώρου. Αρμόδιοι να τον σταματήσουν είναι το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ακροπόλεως (Α’ ΕΠΚΑ), η Πολεοδομία Αθηνών και η αστυνομία (Α.Τ. Ακροπόλεως). Κανείς δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να τον σταματήσει.

Μόνο οι πολίτες έχουν αντιταχθεί σε αυτές τις αυθαιρεσίες και έχουν αντιμετωπίσει την κοροϊδία και τις λοιδορίες της Πολεοδομίας και της Α’ ΕΠΚΑ. Σε πληθώρα εγγράφων της η Α’ ΕΠΚΑ, αλλά και άλλες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, επιτίθενται σφοδρά κατά των πολιτών, που νόμιμα ζητούν έγγραφα ή καταθέτουν αναφορές-καταγγελίες για καταπατήσεις στου Φιλοπάππου. Στην καλύτερη περίπτωση αποκαλούν τα αιτήματα τους καταχρηστικά, ενώ σε άλλες λένε ότι «δρουν με δόλο» και με σκοπό τη διασάλευση της δημόσιας τάξης(!) και άλλα παρόμοιας «ποιότητας». Χαρακτηριστικά της αντίληψης είναι τα έγγραφα (α) [σελ.1]-[σελ.2], (β) [σελ.1]-[σελ.2], και (γ) [σελ.1]-[σελ.2]. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερα στη σελίδα μας «Έγγραφα» ενώ υπάρχουν και άλλα που δεν έχουμε ακόμα σε ηλεκτρονική μορφή.

Σήμερα όμως έρχεται το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας να δώσει την πρώτη δικαίωση στον αγώνα των κατοίκων, ακυρώνοντας την κατάπτυστη άδεια που έδωσε η Πολεοδομία στον Διόνυσο και βάζοντας προ των ευθυνών τους όλους. Την Πολεοδομία γιατί έδωσε την άδεια και την Αρχαιολογία γιατί έκανε πως δεν έβλεπε και δεν άκουγε.
Και το γλέντι μόλις άρχισε….

Το φύλλο συκής της Εφορείας Ακροπόλεως είναι πολύ πολύ μικρό…

Στις πρώτες ερωτήσεις και καταγγελίες που έκαναν οι κάτοικοι στο Υπουργείο Πολιτισμού (για παράδειγμα 02/03/2004 σελ.[1]-[2] και 22/03/2004 σελ. [1]-[2]) έλαβαν απάντηση από την Α’ ΕΠΚΑ όπου η καθ΄ύλην αρμόδια Εφορεία βεβαίωνε ότι μετά από αυτοψία δεν διαπιστώθηκε καμία παρανομία – 06/04/2004, σελ.[1]-[2]. Στη συνέχεια όμως, και με διαφορά μόλις 10 (!) ημερών, η Α’ ΕΠΚΑ προέβη σε καταγγελία αυθαίρετων οικοδομικών εργασιών – 16/04/2004, σελ.[1]-[2]). Τι μεσολάβησε και ξύπνησε ξαφνικά η Α’ ΕΠΚΑ, μέσα σε 10 μέρες, για πράγματα που είχαν γίνει πολύ πιο πριν και υπό τα όμματα όλων; Προφανώς, τους ενόχλησαν με διευκρινιστικές ερωτήσεις η Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων, η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων Αττικής και η Δ/νση Δασών Αθηνών διότι είχε πάει και σε αυτούς η αναφορά-καταγγελία με ημερομηνία 22/03/2004, ανάμεσα στα άλλα και για αυθαίρετες εργασίες στο Διόνυσο. Η καταγγελία της Α’ ΕΠΚΑ έγινε για να περισώσει τα προσχήματα για την ανοχή που έδειξε σε εκτεταμένες αυθαίρετες εργασίες που λάμβαναν χώρα επί σειρά ετών. Το ερώτημα προφανές. Πότε έγιναν όλα αυτά που διαπιστώνει με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 5 χρόνων η Α’ ΕΠΚΑ; Μήπως στο διάστημα των 10 ημερών;(!!!) Δεν τα είδε όταν γίνονταν και μάλιστα σε τόσο κεντρικό σημείο; Ποιους κοροϊδεύει;

Αεροφωτογραφίες
Επίσημες αεροφωτογραφίες. Πατήστε πάνω τους για να δείτε λεπτομέρειες

Αρκεί να δει κανείς τις επίσημες αεροφωτογραφίες του 1995 και του 2001, για να αντιληφθεί ότι είχαν ήδη συντελεστεί εκτεταμένες αυθαίρετες επεκτάσεις. Επίσης τέτοιες επεκτάσεις διαπιστώνει και η νομική έκθεση (Ασημακοπούλου) του γραφείου του καθηγητή Παπαδημητρίου ήδη από το 1999. Αυτή η έκθεση συντάχθηκε κατά παραγγελία της Α’ ΕΠΚΑ και της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Α.Ε. (ΕΑΧΑ). Τα συμπεράσματα της έκθεσης… αποσιωπήθηκαν!

Στη συνέχεια, οι υπεύθυνες αρχαιολόγοι της Α’ ΕΠΚΑ Κ. Λαζαρίδη και Ο. Βογιατζόγλου και η έφορος Α. Χωρέμη, αγνόησαν όλες τις καταγγελίες και τις αιτήσεις για αυτοψία στον Διόνυσο. Μάλιστα, επαίρονται ότι «θέσπισαν την αρχή» να μην ικανοποιούν άμεσα, ως όφειλαν, το νόμιμο αίτημα πολιτών για χορήγηση δημοσίων εγγράφων σελ.[σελ.1]-[σε.λ2]. Αντίθετα, υιοθέτησαν μια διαδικασία που πρακτικά αποτέλεσμα είχε να μην χορηγούν απαντήσεις. Ακόμα περισσότερο, στα χέρια των πολιτών έφθασε το μνημειώδες έγγραφο της Α’ ΕΠΚΑ προς την προϊσταμένη της υπηρεσία ΔΙΠΚΑ, όπου μεταξύ άλλων «ποιοτικών» σχολίων αναφέρεται το αμίμητο «θεωρούμε αδιανόητο να εγκαλείται από ιδιώτη μια δημόσια υπηρεσία (Α’ ΕΠΚΑ) γιατί δεν προσέφυγε εναντίον της άλλης (ΕΟΤ), για ένα τόσο νομικά σύνθετο και πολύπλοκο θέμα, κυβερνητικού ενδιαφέροντος»!!! 01/11/2005, [σελ.1]-[σελ.2]. Τι θέλει να πεί ο ποιητής; Απλό: Αν τύχει να πέσει στην αντίληψη σας ότι ιδιώτης μισθωτής κτιρίου του δημόσιου καταπατά αρχαιολογικό χώρο, μην πείτε τίποτα στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Αν δε ο ιδιώτης είναι και κυβερνητικού ενδιαφέροντος τότε κάθε κίνηση σας είναι αδιανόητη! Απίστευτο ε; Κι όμως συμβαίνει πάνω από την αρχαία Αθήνα.

Αν στα δύο έγγραφα που μόλις παραθέσαμε προσθέσουμε και αυτό – 21/10/2005 [σελ.1]-[σελ.2] – το συμπέρασμα είναι προφανές: πολίτες κινούμενοι από δόλο, με στόχο την διασάλευση της δημόσιας τάξης, την παρακώλυση της πολιτικής προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον δικαστικό αγώνα κατά του ελληνικού δημοσίου, κατέθεταν καταχρηστικά αιτήματα για να λάβουν γνώση εγγράφων σχετικά με τις εργασίες στο Διόνυσο και τη νομιμότητα τους, κατέθεταν καταγγελίες και αιτήσεις αυτοψίας για το ίδιο θέμα, ενώ η Α’ ΕΠΚΑ για να υπερασπιστεί το ελληνικό Δημόσιο, την πολιτική προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς, τη δημόσια τάξη και το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τον Διόνυσο, φρόντιζε να βρίσκει τρόπους να μην παρέχει τα έγγραφα που είχε υποχρέωση, να μην κάνει αυτοψία στο Διόνυσο, αλλά να επισημαίνει ξανά και ξανά τον δόλο των “γνωστών ατόμων”. Φυσική συνέπεια αυτής της λογικής είναι και τα αποκαλυπτικά αλλά και γεμάτα ψέματα έγγραφα παρακολούθησης των πολιτών εκπορευόμενα όχι από την κρατική ασφάλεια αλλά από την αρχαιολογική υπηρεσία!!! Π.χ. αυτό [σελ.1]-[σελ.2]. Όπως διαπιστώνουμε, στην Α’ ΕΠΚΑ τα χρέη αρχαιολόγου, κυβερνητικού υπάλληλου και αστυνόμου έχουν συγχωνευτεί αρμονικά.

Ήταν όμως καταχρηστικά τα αιτήματα των πολιτών για χορήγηση εγγράφων, όπως διατείνονται στην εσωτερική τους αλληλογραφία οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, διαπιστώνοντας ακόμα και δόλο; Το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο απευθύνθηκαν οι πολίτες για σειρά εγγράφων που δεν τους δόθηκαν, αποφάνθηκε με προδικαστική απόφαση (740/2008) στη συνεδρίαση της 22 Ιανουαρίου 2008, πως ΟΧΙ. Αλλά ακόμα και στο Συνήγορο του Πολίτη υπάρχει αντίστοιχη γνωμοδότηση σε προσφυγή πολιτών για άλλα έγγραφα, για την οποία εκκρεμεί απλώς ακόμα μια υπογραφή. Αλλά είπαμε. Εδώ η Α’ ΕΠΚΑ θεσπίζει δικές της διαδικασίες χορήγησης εγγράφων, δεν θα έχει και έναν δικό της νόμο για το τι είναι καταχρηστικό και τι όχι;

Η Πολεοδομία δεν είχε ανάγκη από φύλλο συκής: Αδειοδοτούσε όπως γούσταρε


Την ίδια εποχή που η Εφορεία Ακροπόλεως αναγκαστικά διαπίστωνε με καθυστέρηση ετών μερικές από τις καταπατήσεις του Διονύσου και ενώ ο Διόνυσος εξακολουθούσε να εκτελεί αυθαίρετες εργασίες επέκτασης υπό τα όμματα και την ανοχή όλων των προαναφερόμενων υπηρεσιών, έγιναν καταγγελίες και στην Πολεοδομία Αθηνών για το ίδιο θέμα π.χ.: 02/03/2004 [1] & [2] ή 22/03/2004 [1] & [2]. Οι ίδιοι πολίτες προσέφεραν καλόπιστα κάθε δυνατή βοήθεια στην Πολεοδομία για την εξεύρεση παλαιών αρχιτεκτονικών σχεδίων και εγγράφων, αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο από την εργασία τους και την προσωπική τους ζωή. Ταυτόχρονα τους ταλαιπωρούσαν οι ποικίλες δημόσιες υπηρεσίες που τους αρνιόντουσαν την παροχή εγγράφων. Μέχρι και εισαγγελική παραγγελία χρειάστηκε να επιστρατεύσουν (12917Α’/24-2-2005). Τελικά, στην Πολεοδομία σχηματίστηκε ο φάκελλος αριθ.: Α.348.04 αλλά αυτοψία δεν έγινε!

Γράφημα
Γράφημα: 1. Έτσι ήταν, 2. Έτσι είναι, 3. Με κόκκινο οι προεκτάσεις. Μπροστά το καταπατημένο δημόσιο πάρκινγκ.

Βλέποντας αυτήν την κατάσταση, οι πολίτες στράφηκαν προς το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), το οποίο ανέλαβε την υπόθεση. Σε έκθεσή του τον Νοέμβριο του 2004 [σελ.1], [σελ.2], [σελ.3], [σελ.4], [σελ.5], [σελ.6-συμπεράσματα] συμπέρανε ότι κακώς ο αρμόδιος υπάλληλος του τμήματος αυθαιρέτων Α. Β. δεν διενήργησε την αυτοψία. Επιπλέον, το ΣΕΕΔΔ πρότεινε να διενεργηθεί άμεσα αυτοψία στον Διόνυσο, διαπίστωσε ότι ο εν λόγω υπάλληλος υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης καθήκοντος και ζήτησε από την τότε δήμαρχο Αθηναίων κα. Μπακογιάννη να ασκήσει τις αρμοδιότητες της ως πειθαρχικός προϊστάμενος του υπαλλήλου. Ως απάντηση, το ΣΕΕΔΔ έλαβε την εξής δέσμευση: «Σύμφωνα με προφορική διαβεβαίωση του αρμοδίου υπαλλήλου του Τμ. Αυθαιρέτων κ. Βαρθαλίτη, προγραμματίστηκε να διενεργηθεί αυτοψία την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2004».

Εντωμεταξύ, σαν να μην συνέβαιναν όλα αυτά στους κόλπους της, η Πολεοδομία Αθηνών εκδίδει στις 13-10-2004 την υπ’αριθμ. 1612/2004 οικοδομική άδεια (Σελίδες [1]-[2]-[3]-[4]-[5]) «για εσωτερικές επισκευές στο τουριστικό κέντρο Διόνυσος για λόγους υγιεινής και χρήσεως». Να το πούμε με απλά λόγια, εκδόθηκε οικοδομική άδεια ενώ εκκρεμούσαν καταγγελίες για αυθαίρετες κατασκευές. Όπως διαπιστώνει και η έκθεση του ΣΕΕΔΔ «ανεξαρτήτως της έκδοσης της πιο πάνω αναφερόμενης οικοδομικής άδειας, η οποία αφορούσε οικοδομικές εργασίες διάφορες των καταγγελθέντων ως αυθαιρέτως εκτελουμένων, θα έπρεπε να έχει διενεργηθεί αυτοψία για τη διαπίστωση της νομιμότητάς τους». Θα δείτε πιο κάτω τι κρυβόταν πίσω από την “αθώα” άδεια για τα πλακάκια της τουαλέτας…

Αυτοί οι Νεάτερνταλ* του Φιλοπάππου… νέφτι έχουνε;

Το 2006, κάτοικος που μόλις είχε έλθει στην περιοχή, ενημερώθηκε για αυτή την άδεια και την προσέβαλε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Η εισήγηση του εφέτη ζητούσε ακύρωση της άδειας αλλά η δίκη αναβλήθηκε την πρώτη φορά γιατί έπαθε λουμπάγκο (!!!) ο δικηγόρος του Διονύσου και την δεύτερη λόγω εκλογών.

Ενώ τεκταίνονται αυτά στο Εφετείο, άλλοι κάτοικοι, οι οποίοι έχουν συλλέξει επιπλέον στοιχεία σχετικά με τις αυθαιρεσίες του Διονύσου, κάνουν νέα αίτηση αυτοψίας στην Πολεοδομία Αθηνών για το Διόνυσο. Η αυτοψία, που πραγματοποιήθηκε στις 11-9-2007 και υπό το κράτος της ως άνω εισήγησης του εφέτη, διαπίστωσε αυθαίρετες προσθήκες και επέβαλε πρόστιμο ανέγερσης 267.799 ευρώ και πρόστιμο διατήρησης 133.899 ευρώ (σελίδες [1]-[2]-[3]).

Σχόλιο: Με νύχια και με δόντια η Πολεοδομία επιμένει να προστατεύει τον Διόνυσο. Πρώτον, επιβάλλει πρόστιμο διατήρησης σε αυθαίρετες κατασκευές σε αρχαιολογικό χώρο!!! Στην πραγματικότητα, όφειλε να έχει κηρύξει τις αυθαίρετες κατασκευές κατεδαφιστέες εφόσον δεν έχουν άδεια του Υπουργού Πολιτισμού. Δεύτερον (όπως δήλωσε ο υπάλληλος Αλέξανδος Βαρθαλίτης προφορικά), ως βάση υπολογισμού των αυθαίρετων προσθηκών η υπηρεσία χρησιμοποίησε την υπ’αριθ. 1612/2004 οικοδομική άδεια «για εσωτερικές επισκευές στο τουριστικό κέντρο Διόνυσος για λόγους υγιεινής και χρήσεως». Δηλαδή, την ίδια άδεια της οποίας η ακύρωση εκκρεμούσε (!) στο Διοιητικό Εφετείο και η οποία, υπενθυμίζουμε, εκδόθηκε εσφαλμένα, χωρίς να έχει προηγηθεί η αυτοψία της Πολεοδομίας (βλ. παραπάνω). Η οικοδομική άδεια αυτή έπασχε για τον ίδιο λόγο που αναφέρθηκε και πριν: ο χώρος στον οποίο θα γινόντουσαν οι οικοδομικές εργασίες είναι αρχαιολογικός χώρος και, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο 3028/2002, προϋπόθεση για την έκδοσή της είναι η έγκριση από τον Υπουργό Πολιτισμού. Ούτε έγκριση από τον Υπουργό Πολιτισμού υπήρχε… τέλος σχολίου.

————————————————————————
Πέντε τρόποι για να δείτε τις καταπατήσεις του Διονύσου στον αρχαιολογικό χώρο. Βάση (Ι) αρχιτεκτονικών σχεδίων, (ΙΙ) αεροφωτογραφιών, (ΙΙΙ) γραφήματος, (ΙV) φωτογραφικής σύγκρισης και (V) χρωματισμού.

Αρχιτεκτονικά 2 3 4 5

Πατήστε πάνω σε κάθε εικονίδιο για να το δείτε μεγάλο και με επεξηγηματικά σχόλια.

Ακόμα διαβάστε την τεχνική έκθεση του ΕΟΤ για τον Διόνυσο το Δεκέμβριο του 1995, σελίδες [1]-[2]-[3], και το χρονολογικό ιστορικό του αρχαιολογικού χώρου παρά τον Διόνυσο, σελίδες [1]-[2]-[3].

————————————————————————

Και συνεχίζουμε. Κατά της έκθεσης αυτοψίας και επιβολής προστίμων, ο Διόνυσος υπέβαλε ένσταση (προειδοποιούμε ότι η ανάγνωση της ένστασης δεν θα βελτιώσει τα ελληνικά σας…) 10/10/2007 [σελ1]-[σελ.2]. Η ένσταση αυτή του Διονύσου εκδικάστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Πολεοδομίας στις 10/01/2008. Οι καταγγέλοντες πολίτες ήταν παρόντες στην εκδίκαση και επεσήμαναν ότι οι αυθαίρετες προσθήκες που διαπιστώθηκαν ήταν πολύ λιγότερες από τις πραγματικές αυθαίρετες προσθήκες και γι’ αυτό ζήτησαν να γίνει νέα αυτοψία με στόχο αυτή τη φορά επιτέλους να αποτυπωθεί η πραγματικότητα. Η επιτροπή της Πολεοδομίας αποφάσισε να ξαναγίνει αυτοψία, ύστερα από αίτημα του Διονύσου. Μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί η ημερομηνία της νέας αυτοψίας. Περιμένουμε….

Η ακύρωση της άδειας για εσωτερικές εργασίες… και μόλις ξεκινά το πανηγύρι.

Τελικά, η υπ’αριθ. 1612/2004 οικοδομική άδεια «για εσωτερικές επισκευές στο τουριστικό κέντρο Διόνυσος για λόγους υγιεινής και χρήσεως» ακυρώθηκε από το διοικητικό εφετείο Αθηνών με την υπ’αριθ. 214/2008 απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 11-2-2008. Στο σκεπτικό της απόφασης το διοικητικό εφετείο αναφέρει: «Επειδή με την προσβαλλόμενη οικοδομική άδεια επιτράπηκαν «Εσωτερικές επισκευές για λόγους υγιεινής και χρήσεως» σε ακίνητο που βρίσκεται πλησίον του αρχαίου μνημείου της Ακροπόλεως των Αθηνών στην οδό Ροβέρτου Γκάλλι η οποία αποτελεί και ένα από τα όρια του, γύρω από το μνημείο αυτό, αρχαιολογικού χώρου που έχει κηρυχθεί με την Φ01/12970/503 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση του ίδιου Υπουργού, κατά παράβαση του άρθρου 10 του ν. 3028/2002. Η παρεμβαίνουσα εταιρεία [ο Διόνυσος] προβάλλει ότι η παραπάνω έγκριση δεν απαιτούνταν στην προκείμενη περίπτωση λόγω της φύσεως των εργασιών που επιτράπηκαν και αφορούσαν «Εσωτερικές επισκευές». Ωστόσο, η αξιολόγηση της βλαπτικότητας ή μη της επιδράσεως των προκείμενων οικοδομικών εργασιών δεν είναι δεδομένο της κοινής πείρας αλλά έπρεπε να είχε κριθεί, με βάση τα δεδομένα της αρχαιολογικής επιστήμης, πριν από την έκδοση της προσβαλλόμενης οικοδομικής άδειας, κατά τη διαδικασία της προαναφερόμενης διατάξεως του ν. 3028/22. Συνεπώς, η προσβαλλόμενη οικοδομική άδεια δεν εκδόθηκε νομίμως και πρέπει να ακυρωθεί κατ’αποδοχή του σχετικού λόγου ακυρώσεως.»

Η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί ακυρώνει μια άδεια που βόλευε πολύ εκτός από τον Διόνυσο, την Πολεοδομία και το Υπουργείο Πολιτισμού. Η άδεια αυτή μαζί με το τοπογραφικό διάγραμμα που τη συνόδευε και μια σειρά αρχιτεκτονικών σχεδίων, ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ό,τι είχε κτιστεί αυθαίρετα μέχρι τότε. Αυτό εξηγεί γιατί ο Διόνυσος-Ζόναρς ΑΒΕΕ, που μέχρι τότε έκτιζε εκατοντάδες τετραγωνικά χωρίς να ρωτά κανένα, ζήτησε άδεια για εσωτερικές επισκευές. Για την έκδοση αυτής της άδειας κατέθεσε σχέδια τα οποία φρόντισε να συμπεριλάβουν πολλά από τα μέχρι τότε αυθαίρετα κτίσματα ώστε αυτό το σχέδιο να πάρει τη σφραγίδα της Πολεοδομίας και να εμφανίζεται εφεξής σαν νόμιμο. Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, έχτισαν μια πολυκατοικία αυθαίρετη και ήρθαν να ζητήσουν άδεια οικοδομική για τα πλακάκια του μπάνιου καταθέτοντας σχέδιο με όλο το τετραώροφο αυθαίρετο. Τη μεθόδευση αυτή αποδέχτηκε η Πολεοδομία επιβεβαιώνοντας όσους της αποδίδουν τον τίτλο της πιο διεφθαρμένης υπηρεσίας.

Φωτογραφική σύγκριση
Με κόκκινο οι προεκτάσεις που φαίνονται οπτικά από την Ακρόπολη

Πού στηριζόταν τελικά ο Διόνυσος για να παρανομεί;

Όμως ο Διόνυσος δεν θα μπορούσε να τα κάνει αυτά αν η Εφορεία Ακροπόλεως δεν είχε τηρήσει σιγήν ιχθύος… ιδίως από το 1995 σαν να μην ήταν εκεί… Μιας και όπως δείχνουν και οι αεροφωτογραφίες οι μεγάλες αλλαγές έγιναν το διάστημα μεταξύ 1995-2001. Και όμως, υπήρχαν υπεύθυνες για τον χώρο όλα αυτά τα χρόνια: οι κυρίες Καλλιόπη Λαζαρίδη και Όλγα Βογιατζόγλου. Η Εφορεία είχε Έφορο, την κα Άλκηστη Χωρέμη. Και τώρα έχει Έφορο τον κο Αλέξανδρο Μάντη. Και συνεχίζει να επικρατεί νεκρική σιγή…

Είναι δε τόσο προκλητικές η συμπεριφορά της Πολεοδομίας και η μετά το 1995 αδράνεια της Α’ ΕΠΚΑ που δυστυχώς αφήνουν περιθώριο να υποννοηθούν διεργασίες εξωθεσμικές. Πριν το 1995, ο Διόνυσος ζητούσε άδειες από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και δεν του δινόντουσαν. Μετά το 1995 δεν μπαίνει καν στον κόπο να ζητήσει άδεια, ούτε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ούτε από την Πολεοδομία για τις τεράστιες επεκτάσεις που κάνει. Αυτή η συμπεριφορά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Διόνυσος θεωρούσε ότι είχε τα νώτα του εξασφαλισμένα διότι απελάμβανε της ανοχής των καθ’ ύλην αρμοδίων για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Και σε αυτά τα συμπεράσματα δυστυχώς μπορεί να καταλήξει κανείς εφόσον, όπως διεξοδικά αναπτύχθηκε προηγουμένως, οι δημόσιες υπηρεσίες αρνούνται να αποδείξουν, όπως οφείλουν, αν έχουν ασχοληθεί με το θέμα. Γιατί με όλα τα θέματα που αφορούν τον περιορισμό της ελεύθερης χρήσης του λόφου από τους πολίτες έχουν ασχοληθεί με περίσσιο ζήλο. Άραγε να έχουν δείξει λιγουλάκι από αυτόν και για τις καταπατήσεις του Διονύσου; Εμάς πάντως δεν μας λένε.

Η τωρινή εικόνα της Α’ ΕΠΚΑ γίνεται ακόμη πιο γκρίζα όταν αντιπαρατεθεί με την εικόνα της όταν ήταν υπό τη διεύθυνση του κ. Δοντά. Τότε, η Εφορεία αρνιόταν σθεναρά οποιαδήποτε επέκταση στον Διόνυσο παρ’ όλες τις επανειλημμένες αιτήσεις του. Αξίζει εδώ να παραθέσουμε το σκεπτικό του κου Δοντά: «…ήδη η ανέργερσις περιπτέρου έχει τραυματίσει ικανώς την πλαγιάν του ιστορικού λόφου Φιλοπάππου, …ως εκ τούτου η προσθήκη και ετέρων εγκαταστάσεων εις την εν λόγω περιοχήν θέλει, όπως είναι ευνόητον, να προκαλέση πρόσθετον ασχημίαν και αλλοίωσιν εις τον ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και πλήρους ιστορικών αναμνήσεων τούτον λόφον» (ΥΠΠΟ/ΑΡΧΑΙΟΤ/Α/Φ03/19433/1645 /31.5.1973). Η διαμετρικά αντίθετη συμπεριφορά των σημερινών υπαλλήλων της Εφορείας στο συγκεκριμένο θέμα προσβάλλει το κύρος της υπηρεσίας τους.

h

O Διόνυσος όπως ήταν όταν χτίστηκε τη δεκαετία του εξήντα.

—-

Ευτυχώς, υπάρχουν οι κάτοικοι για να περισώζουν όσα αφήνουν έκθετα οι «αρμόδιες» δημόσιες υπηρεσίες… Εκτός από το Εφετείο, το ΣΕΔΔ, την Πολεοδομία, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, έχουν προσφύγει και στον εισαγγελέα για το θέμα στις 16 Μάη 2005, κατά παντός υπευθύνου για τις παράνομες ενέργειες και παραλήψεις στο Διόνυσο (Α.Β.Μ. Γ2005/2094). Και θα προσφύγουν και όπου αλλού χρειαστεί. Θα σας κρατάμε ενήμερους….

Η τελευταία αίτηση προς τον υπουργό έγινε 24/01/2008 και ζητά από το ΚΑΣ να κάνει αυτοψία στο Διόνυσο. Και περιμένουμε…

Διόνυσος-Κάγκελα: Συγκριτικό τεστ!

Η υπόθεση του Διονύσου, εκτός από μία ξεχωριστή εξοργιστική περίπτωση καταπάτησης σε αρχαιολογικό χώρο, αποτελεί και ένα είδος συγκριτικού μεγέθους για την αξιολόγηση της στάσης προσώπων και φορέων και εν τέλει προθέσεων σχετικά με του Φιλοπάππου.
Σας παρουσιάζουμε λοιπόν ένα μικρό αλλά αποκαλυπτικό συγκριτικό τεστ.
Θα συγκρίνουμε τη στάση και τις πρωτοβουλίες που πήραν ή δεν πήραν, των δύο υπεύθυνων αρχαιολόγων του Φιλοπάππου, Λαζαρίδη και Βογιατζόγλου καθώς και της Α’ ΕΠΚΑ σε δύο διαφορετικά ζητήματα:
1) Υπόθεση καταπατήσεων του Διονύσου και 2) υπόθεση μετατροπής σε «οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο» και περίφραξης του Φιλοπάππου.
Ο κοινός παρονομαστής και των δύο υποθέσεων θεωρητικά είναι ο ίδιος: «Προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς».

Έκαναν – ΔΕΝ έκαναν:

  • Η Α’ ΕΠΚΑ προσέφυγε στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για να μετατραπεί του Φιλοπάππου σε «οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο» με βασικό επιχείρημα βανδαλισμούς των κατοίκων δηλαδή πτώσεις περιφράξεων και όχι βανδαλισμούς σε αρχαιότητες (Δες σχετικό άρθρο)…
  • Η Α’ ΕΠΚΑ ΔΕΝ προσέφυγε στο ΚΑΣ για να σταματήσει τις καταπατήσεις του Διονύσου, δηλαδή πραγματικό βανδαλισμό σε αρχαιολογικό χώρο.
  • Η Αρχαιολόγος κ. Λαζαρίδη προσέφυγε στον ΣΕΑ (Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων) για ψήφισμα κατά της δεντροφύτευσης κατοίκων με την αιτιολογία ότι το ελάχιστο διάσπαρτο σκάψιμο (εως 20 πόντους) κατέστρεψε αρχαιότητες (Δες εδώ)…
  • Η Αρχαιολόγος κ. Λαζαρίδη ΔΕΝ προσέφυγε στον ΣΕΑ για ψήφισμα κατά των εκτεταμένων εκσκαφών του Διονύσου σε αρχαιολογικό χώρο (μερικές σε βάθος μέτρων!) για τη θεμελίωση παράνομων προεκτάσεων, γιατί προφανώς από 20 πόντους και κάτω δεν καταστρέφονται αρχαιότητες.
  • Οι δύο αρχαιολόγοι του Φιλοπάππου έφεραν επανειλημμένα τα ΜΑΤ κατά των κατοίκων για να μην ρίξουν περιφράξεις…
  • Οι δύο αρχαιολόγοι του Φιλοπάππου ΔΕΝ έφεραν την αστυνομία για να σταματήσει το Διόνυσο όταν διέπραττε το αυτόφωρο αδίκημα των παράνομων εργασιών και μάλιστα στον αρχαιολογικό χώρο ευθύνης τους.
  • Η εφορεία Ακροπόλεως, κάλεσε την αστυνομία και συνέλαβε πολίτες που παρεμπόδισαν την χωρίς άδεια αποκατάσταση πεσμένης περίφραξης…
  • Η εφορεία Ακροπόλεως, ΔΕΝ κάλεσε την αστυνομία να συλλάβει τους υπευθύνους του Διονύσου όταν προχωρούσαν σε παράνομες εργασίες και εκσκαφές.
  • Οι αρχαιολόγοι του λόφου έφεραν συνεργεία να επισκευάσουν πεσμένες περιφράξεις…
  • Οι αρχαιολόγοι του λόφου ΔΕΝ έφεραν συνεργεία να καθαιρέσουν παράνομες κατασκευές.
  • Οι Αρχαιολόγοι του λόφου κινητοποίησαν τους αρχαιοφύλακες κατά των κατοίκων, βάζοντας τους να γίνονται επιθετικοί, ή να παρακολουθούν και να καταγράφουν δημόσιες εκδηλώσεις τους…
  • Οι Αρχαιολόγοι του λόφου ΔΕΝ κινητοποίησαν τους αρχαιοφύλακες κατά των παράνομων εργασιών του Διονύσου.
  • Η Α’ ΕΠΚΑ χαρακτηρίζει τους κατοίκους βάνδαλους γιατί αρνούνται έμπρακτα την περίφραξη και κινούμενους με δόλο όταν ζητούσαν έγραφα για το τι έχει κάνει η εφορεία για τις καταπατήσεις του Διόνυσου…
  • Η Α’ ΕΠΚΑ ΔΕΝ χαρακτηρίζει την Διόνυσος-Zonars ABEE, βάνδαλη και κινούμενη με δόλο όταν καταπατά με βαναυσότητα και απύθμενο θράσος τον αρχαιολογικό χώρο. Αντίθετα την αποκαλεί «Κυβερνητικού ενδιαφέροντος»


Αυτό το συγκριτικό τεστ δίνει και μια απάντηση σε όσους ακόμα ρωτούν, γιατί οι κάτοικοι ΔΕΝ μπορούν να δουν αυτό το “τόσο προφανές” στο οποίο συμφωνούν διάφοροι αρχαιολόγοι και μη. Ότι δηλαδή η περίφραξη και η ανακήρυξη σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο του Φιλοπάππου, είναι μέτρο που στόχο έχει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μα πολύ απλά γιατί οι κάτοικοι της περιοχής και λάτρεις του λόφου, δηλαδή τα “άτομα του Νεάτερνταλ” κατα Ζαχόπουλο, γνωρίζουν τί πραγματικά συμβαίνει στου Φιλοπάππου. Και το γνωρίζουν όχι από την έντεχνα κατασκευασμένη υπηρεσιακή αλληλογραφία της Α’ ΕΠΚΑ, παραφιλολογίες, φήμες και πηγαδάκια ανάμεσα σε φιλαράκια και συναδέλφους, αλλά με γνώση επί του εδάφους και σε βάθος χρόνου. Με χώμα και όχι με χαρτιά και ψίθυρους. Γνωρίζουν όχι μόνο για το Διόνυσο αλλά και για πολλά περισσότερα.

Αλλά όσα προαναφέραμε εκθέτουν και το ΚΑΣ και τον ΣΕΑ, που εξέφρασαν με χαρακτηριστική ευκολία και ελαφρότητα, ομόφωνες γνωμοδοτήσεις για του Φιλοπάππου, χωρίς στην ουσία να γνωρίζουν το θέμα και χωρίς στα πλαίσια της στοιχειώδους βασάνου της επιστημονικής τεκμηρίωσης, να αναζητήσουν πιο σφαιρικά δεδομένα. Χωρίς εν τέλει να θέλουν να είναι απόλυτα σίγουροι για το μη αναπόφευκτο μιας απόφασης που θα είχε σαφώς αρνητική επίδραση στο δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στο λόφο. Αυτό αποτελεί περιφρόνηση των πολιτών και η επιστημονική αυθεντία είναι πολύ μικρή για να την κρύψει. Στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε. Μόνο χαρούμενη μπορεί να είναι για όλα αυτά. Θα ήταν λοιπόν καλό για όσους και όσες θέλουν να έχουν εμπεριστατωμένη γνώμη για την υπόθεση, να ψάξουν κάτω από την επιφάνεια και ας μιλίσουν και με τους κατοίκους. Δεν είναι ντροπή. Εμείς από την μεριά μας ευχαρίστως να βοηθήσουμε όπου μπορούμε. Και όταν περάσετε από τον Διόνυσο, δείτε δεξιά, αριστερά, μπρος και πίσω τις προεκτάσεις που παρουσιάσαμε και αναρωτηθείτε και εσείς, όπως κάναμε και εμείς: “Μα καλά, δεν υπήρχε κανείς να τους σταματήσει”;

—> Συμπληρωματικά:

ΜΑΤ

Η υπόθεση ειδικού καθεστώτος ασυλίας του Διονύσου έχει και άλλες πτυχές. Όταν στις 17 Ιουνίου του 2007 πολίτες, μετά από συνέλευση για του Φιλοπάππου ξεκίνησαν για μία απλή ξενάγηση στις καταπατήσεις στο λόφο, φτάνοντας προς το Διόνυσο αντιμετώπισαν το απίστευτο. Αλυσίδα ΜΑΤ τους σταμάτησε αρχικά πάνω στο οδόστρωμα και όταν την πέρασαν, τα ΜΑΤ παρατάχθηκαν μπροστά στο Διόνυσο! H εικόνα μιλάει από μόνη της. Κάποιοι επιστράτευσαν τα ΜΑΤ για να προστατέψουν τον παρανομούντα από τους καταγγέλλοντες. Πέραν όμως του ότι δεν υπήρχε από πλευράς των πολιτών καμία επιθετική διάθεση, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Ποιος είχε καλέσει τα ΜΑΤ που από νωρίς είχαν γεμίσει το λόφο; Ποιος από υπερβάλλων ζήλο για την προστασία του Διονύσου έδωσε την (λαθεμένη) πληροφορία, ότι πιθανά ο Διόνυσος θα ήταν στόχος των πολιτών και θα έπρεπε να τον προστατέψουν; Τα ΜΑΤ δεν είναι δυνατόν να πήραν από μόνα τους αυτήν την πρωτοβουλία χωρίς κάποιοι να τους υπέδειξαν αρχικά να παραταχθούν έξω από τα κοντέινερ των αρχαιολόγων, μετά έξω από την είσοδο της Πνύκας και στη συνέχεια, μπροστά στο Διόνυσο. Το ποιοι και γιατί το αφήνουμε στην κρίση σας.

———-

Υ.Γ 1.: Για να διευκολύνουμε πιθανούς ενδιαφερόμενους ώστε να μην χάνουν τον χρόνο τους άσκοπα, δεν είναι δυνατόν να αδειοδοτήσει ο Υπουργός Πολιτισμού εκ των υστέρων τα αυθαίρετα του Διονύσου. Μια τέτοια άδεια δεν θα ήταν νόμιμη, όπως γνωμοδοτεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Δ’ Τμήμα) σε αντίστοιχη περίπτωση (Αριθμός Γνωμοδοτήσεως 76/2006, Συνεδρίαση της 15-2-2006) στηριζόμενο στην απόφαση 3375/2000 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υ.Γ 2.: Παρακαλούμε τις κυρίες Χωρέμη, τότε διευθύντρια της Α’ ΕΠΚΑ, Λαζαρίδη και Βογιατζόγλου, υπεύθυνες για τους Λόφους Φιλοπάππου, ή όποιον άλλο, να προσφύγουν στην δικαιοσύνη εάν θεωρούν ότι λέμε κάτι ψευδές και συκοφαντικό. Θα χαρούμε πάρα πολύ να παρουσιάσουμε όλα αυτά τα στοιχεία σε ένα δικαστήριο.

* Άτομα του Νεάτερνταλ (και άλλα) αποκάλεσε τους δραστήριους κατοίκους της περιοχής μας ο Χ. Ζαχόπουλος στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 09/10/2007. Ο Ζαχόπουλος δεν αυτοσχεδίασε. Απλώς αναπαρήγαγε, με την ιδιαίτερη ευχαρίστηση αυτού που περιφρονεί τους «από κάτω», την «υψηλού επιπέδου» υποτιμητική φιλολογία χαρακτηρισμών για τους δραστήριους πολίτες της περιοχής μας, που εκπορεύεται από την Α’ ΕΠΚΑ και τις αρχαιολόγους του λόφου, μιας και μόνο από εκεί μπορούσε να έχει ενημέρωση.

To κείμενο υπογράφουν:
Παναγιώτης Βωβός – Θωμάς Τσούπος – Γαβριήλ Παπασαράντης – Λήδα Τσόλκα – Νίκος Κανάρης – Στέλλα Μαρκαντωνάτου

Για επικοινωνία, e-mail: lofoi_filopappou@yahoo.gr


Σχόλια

  1. Σκέφτομαι…

    Ok ας υποθέσουμε ότι οι 2 αρχαιολόγοι του λόφου, ή η Α’ ΕΠΚΑ, δεν μπορούσαν να αντιδράσουν για το Διόνυσο, λόγο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος γι’ αυτόν. Να πω εντάξει υπάλληλοι είναι, τους βάλανε πάγο και τι να κάνανε… (αν και βέβαια έχουν υπάρξει και υπάλληλοι με σθένος που έχουν αντισταθεί σε άλλα κι άλλα).

    Αλλά αυτόν τον πόλεμο κατά των κατοίκων που ρωτάγανε και τρέχανε για το θέμα του Διονύσου και αυτή την υπερενεργητικότητα των 2 αρχαιολόγων και της Α’ ΕΠΚΑ, για να κλείσει ο λόφος, ακόμα και με ΜΑΤ, πώς να την ερμηνεύσω σε σχέση με τη στάση τους για το Διόνυσο; Εδώ, τα έγραφα και οι πράξεις λένε, ότι δεν κάνανε απλώς τα στραβά μάτια για το Διόνυσο, λόγο κυβερνητικής πίεσης. Εδώ κάνανε μάχη υπέρ του. Αντί να βοηθάνε του κατοίκους να κινηθούν έστω αυτοί κατά του Διονύσου, του κάνανε πόλεμο.
    —-
    Νομίζω τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους.

  2. Ωραίοι αρχαιολόγοι…

    Τα κάγκελα τους μαράνανε για την προστασία του Φιλοπάππου. Δεν πάνε να ανοίξουν καμιά καφετέρια στην Ακρόπολη;

    Μήπως τελικά Α’ ΕΠΚΑ σημαίνει Α’ Εφορεία Προστασίας Κάγκελων και Αυθαιρεσιών;

    Γιατί αν σημαίνει αυτό, τότε πάω πάσο. Οι άνθρωποι το καθήκον τους κάνουν.

  3. Ο αυταρχισμός στο μεγαλείο του τόσο στην Εφορεία Ακροπόλεως όσο και στην Πολεοδομία.

    Αυταρχικός έιναι συνήθως όποιος έχει άπλυτα και θέλει να τα κρύψει.

    Οι αρχαιολόγοι, που καλούν τα ΜΑΤ και στέλνουν κόσμο στη ΓΑΔΑ για ψύλλου πήδημα, έχουν τον Διόνυσο, είχαν την καταπάτηση στον Λουμπαρδιάρη και τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ για να κλείσει ο λόφος, δηλαδή την απορρόφηση κονδυλίων, «αξιοποίηση», εμπορευματοποίηση. Αυταρχικότατα μας πουλάνε επιστήμη και προστασία. Αλλά, Διόνυσος και Γλυπτική είναι ακόμα εκεί, μνημεία κρατικής διαφθοράς, για να ξεγυμνώνουν τις προθέσεις.

    Η Πολεοδομία ανέβαζε τους τόνους της φωνής όταν οι κάτοικοι έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν με την άδεια για τα πλακάκια να διασώζονται εκατοντάδες αυθαίρετα τετραγωνικά. Μάλιστα, είχε τα μούτρα να ανεβάζει τους τόνους της φωνής. Και όχι μία φορά είχε το θράσος η Πολεοδομία να υψώνει την φωνή.

  4. Έτσι μπράβο!!!

    Πίπα κώλο να τους πάτε…

  5. Παιδιά μπράβο!
    Ξεβρακώστε τους. Καταγγελία στην καταγγελία και στο εξωτερικό γιατί αλλιώς δεν καταλαβαίνουνε τα λαμόγια…

  6. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω αυτό το κείμενο και εξοργίζομαι όλο και περισσότερο….
    Δε ντρέπονται… διευθαρμένα ανθρωπάκια…

  7. -Σε ταλαιπωρεί κάποιος δημόσιος υπάλληλος;
    -Καθυστερεί τη διεκπεραίωση της υπόθεσής σου;
    -Δεν σου βγάζει εγκαίρως τη σύνταξη;
    -Σε ζημίωσε η αργοπορία του;
    Ο δικηγόρος σου θα σου πεί να κάνεις αγωγή αστικής ευθύνης κατά του δημοσίου (ορίζεται δικάσιμος μετά από 3 ½ χρόνια, γίνεται κάποια αναβολή, περνούν 2 χρόνια να βγει η πρωτόδικη απόφαση, μετά έχει έφεση και μετά αναίρεση κλπ).

    Δεν σου έχει πει ότι υπάρχει «Ειδική αίτηση αποζημίωσης κατά του υπαίτιου δημοσίου υπαλλήλου» (ο οποίος πρέπει να κατονομάζεται αφού στο τέλος από την τσέπη του θα βγει η αποζημίωση) στην οποία να περιγράφονται επακριβώς οι συνθήκες της ζημιογόνου συμπεριφοράς του υπαλλήλου και η ζημιά που προέκυψε στον αιτούντα (λ.χ. από την καθυστέρηση ενέργειας).
    Το νομικό πλαίσιο που προβλέπεται για την υποβολή της εν λόγω αίτησης είναι: (1.)Άρθρο 7 του Ν. 3242.04 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004) (2) Άρθρο 2, παρ. 2β, του Ν. 2690/99, (ΦΕΚ 45/Α΄/9-3-1999) (3) Άρθρο 5, του Ν. 1943/91, (ΦΕΚ 50/Α΄/11-4-91) (4) ΔΙΣΚΠΟ/Φ. 17/1710/3-3-04, (ΦΕΚ 1226/Β΄/10-8-04) Απόφαση των Υφυπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών. Διάβασε πως θα την συντάξεις στο:

    http://www.equal-rights-greece.com

  8. Υπομονή.. σε λίγο θα τσιμεντώσουν και την Ακρόπολη……..καλά να είμαστε να το ζήσουμε αυτο… απλά ντροπή…


Σχολιάστε

Kατηγορίες