Αναρτήθηκε από: filopappou | 30 Ιουλίου, 2009

Τελικά η αρχαιολόγος είχε δίκιο… υπάρχουν ανώμαλοι στου Φιλοπάππου!

Δεν έχουν περάσει και τόσα πολλά χρόνια από τότε που η υπεύθυνη αρχαιολόγος του λόφου Φιλοπάππου κ. Λαζαρίδη, πρωτο-επιχειρηματολογούσε υπέρ της περίφραξης. Ένα από τα «επιστημονικά» της επιχειρήματα ήταν ότι του Φιλοπάππου είχε γίνει «ενδιαίτημα περιθωριακών», αστέγων, ναρκομανών, ανώμαλων κ.ο.κ. Εμείς οι αφελείς λέγαμε τότε ότι τέτοιου τύπου φαινόμενα είναι, συγκριτικά με αντίστοιχους χώρους της Αθήνας, ελάχιστα και σπάνια.

Να όμως που τόσα χρόνια μετά η κ. Λαζαρίδη δικαιώνεται! Σε μια εποχή που ανώτερη αξία είναι τα ΙΧ, τα πάρκινγκ, τα Mall και οι καφετέριες, υπάρχουν «ανώμαλοι» που ασχολούνται εθελοντικά με το πότισμα στου Φιλοπάππου!

potisma2

Την ίδια στιγμή που το ΥΠ.ΠΟ., θεματοφύλακας του πολιτισμού στου Φιλοπάππου μαζί και ο Δήμος Αθηναίων κάνουν τα πάντα για να αφήσουν την αναχρονιστική και παρωχημένη βλάστηση του λόφου να εξαφανιστεί, κάποιοι «ανώμαλοι» επιμένουν, όχι μόνο να φυτεύουν αλλά και καλοκαιριάτικο, με καύσωνες, να ανεβαίνουν σε βάρδιες στο λόφο δύο φορές την εβδομάδα για να ποτίσουν τα νεαρά φυτά κουβαλώντας δεκάδες λίτρα νερού με πλαστικά μπουκάλια και καρότσια…

karotsi

Ναι αυτοί είναι οι πραγματικοί «ανώμαλοι» του Φιλοπάππου από τους οποίους θα ήθελε να απαλλαγεί η Εφορεία Ακροπόλεως περιφράσσοντας τον λόφο και εντάσσοντας τον στο εισιτήριο της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων. Δυο φορές την εβδομάδα, μπορεί να τους δει κανείς να κουβαλάνε νερό, απέναντι από τα πέτρινα, στα νταμάρια ή ακόμα και στην κορυφογραμμή του λόφου!

Denis

Μα είναι στα καλά τους; Πρόοδος και πολιτισμός είναι οι 17 φωτιές του καλοκαιριού του 2003. Τότε που τα συνεργεία της περίφραξης δούλευαν στο λόφο. Τότε που δεκάδες δέντρα χάθηκαν και ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν. Πρόοδος και πολιτισμός είναι να μην φυτεύεις, να μην ποτίζεις, να μην ελέγχεις για ασθένειες τα δέντρα, να μην κάνεις αντιδιαβρωτικά έργα. Δηλαδή όλα αυτά που ΔΕΝ κάνει ο Δήμος Αθηναίων. Πρόοδος και πολιτισμός είναι να κάνεις τα στραβά μάτια στις καταπατήσεις του Διονύσου, να αφήνεις τα αυτοκίνητα στο λόφο, να θέλεις περίφραξη και εισιτήριο. Τα υπόλοιπα είναι «ανωμαλίες»…

Xera

Nα και κάποιες αποδείξεις για το τι κάνει ή καλύτερα τι ΔΕΝ κάνει ο Δήμος Αθηναίων και το ΥΠ.ΠΟ. στο λόφο. Στη φωτογραφία βλέπουμε μερικά από τα λίγα δέντρα που φυτεύτηκαν εν όψη του 2004. Από τότε εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους και σήμερα μόνο το ξύλο στήριξης με ένα ξερό κλαδάκι απομένει για να θυμίζει ότι κάποτε εκεί φυτεύτηκε ένα δέντρο.

monopati

Και αυτό είναι ή καλύτερα ήταν ένα μονοπάτι που οδηγεί από το μεγάλο νταμάρι προς την έξοδο της Δώρα Στράτου. Η πλήρης απουσία αντιδιαβρωτικών έργων το έχει μετατρέψει σε δύσβατο χαντάκι με πέτρες. Καθότι κατηφορικό θέλει μεγάλη προσοχή στο κατέβασμα. Αλλά ποιος νοιάζεται; Ο Δήμος έχει σοβαρότερες δουλειές. Να φτιάχνει Mall, πάρκινγκ και πολυόροφα «πολιτισμού»…


Σχόλια

  1. Μια και περί ανωμάλων ο λόγος, ακούστε μια ωραία ιστορία με την εγγονή της Ζαν ντ’ Αρκ, και ιππότες.

    Την διηγήθηκε η κα Λαζαρίδη (εγγονή της Ζαν ντ’ Αρκ) το 2005, στην ημερίδα για τον Πικιώνη στο Γουλανδρή Χορν που οργανώθηκε από τη Συντονιστική Φιλοπάππου και την Ελληνική Εταιρεία. Η κα Λαζαρίδη, ερχόμενη, όπως επί λέξει είπε, «από ημερίδα όλη μέρα», εξόντωσε με την χειμαρρώδη ευγλωττία της το κοινό και άδειασε την αίθουσα.

    Είπε, λοιπόν, ότι όταν πρωτοανέλαβε τον Φιλοπάππου, εκεί γύρω στο μακρυνό 1994, ως άλλη εγγονή της Ζαν ντ’ Αρκ, βγήκε αναγνωριστική βόλτα στους λόφους και αγριεύτηκε. Όπως γύριζε μες την ερημιά, τους σωρούς τα πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων και σωρούς από άλλα πολλά πράματα που δεν ήταν σωστό να αναφερθούν σε ένα περιβάλλον σαν το Γουλανδρή Χορν, τσουπ νάσου ένα περιπολικό –οι ιππότες που λέγαμε.

    Της λένε, λοιπόν, τα ωραία αγόρια έκπληκτα που την είδανε αθώα, μόνη και απροστάτευτη σε τέτοια ερημιά.

    «ΜΑ ΤΡΕΛΛΗ ΕΙΣΤΕ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΕΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΑ»?

    (Σημ. Μόνο ένας ανώμαλος θα σχολίαζε: μπάτσοι, ξεμπάτσοι, να αγιάσει το στόμα τους).

  2. Kύριοι,

    Είναι γνωστοί οι αγώνες των φορολογουμένων Περιοίκων των Λόφων Μουσών και Νυμφών (Φιλοπάππου) για την απαράδεκτη τοποθέτηση απαγορευτικών κιγκλιδωμάτων υπό το πρόσχημα της «προστασίας» του τοπίου!

    Τα πανάκριβα αυτά κιγκλιδώματα, τα οποία κανείς δεν γνωρίζει σε ποίους απέφεραν και «ΤΙ» χρήματα (…), αποδεικνύονται πλέον «εικονικά» αφού την σημασία τους την καταργεί το ίδιο το «Δημόσιο» που τα τοποθέτησε απλώς και μόνον για να χρεώσει τους Πολίτες του!

    Τα ατελείωτα αυτά κιγκλιδώματα από συμπαγή σίδηρο υψηλότατου κόστους αποδεικνύονται «διάτρητα» από το ίδιο το «Δημόσιο» το οποίο παρεβίασε κατά τον πλέον βάναυσο τρόπο την «χρησιμότητά» τους μετατρέποντας σε σταύλο τον πλέον σημαντικό αρχαιολογικό τόπο των Αθηνών, προ της Ακροπόλεως! Λεπτομέρειες στην ηλεκτρονική διεύθυνση :

    http://www.authorway.com/SMF/index.php?topic=1778.msg21539

    EΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ : ΑΠΟ ΕΜΠΡΟΣ «ΚΟΥΚΛΑ», ΑΠΟ ΠΙΣΩ…

    Είναι ντροπή, την στιγμή που το ελλαδικό «Υπουργείο Πολιτισμού» κόπτεται για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνος, ακριβώς δίπλα σ’ αυτόν, να μετατρέπεται ο αρχαιολογικός χώρος σε ΣΤΑΥΛΟ ! Επιτέλους τι επιδιώκει το ελλαδικό «Υπουργείο Πολιτισμού» να εναποθέσει τα γλυπτά του Παρθενώνος δίπλα σε ΣΤΑΥΛΟ; Πολύ καλύτερες είναι οι αίθουσες του Βρεταννικού Μπουσείου!

    AΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΡ. ΚΑΛΕΝΤΖΗΣ


Σχολιάστε

Kατηγορίες